Žmonių, kuriuos mirtinai pakirto virusas centriniame Kinijos mieste, kur pirmą kartą liga pasireiškė pernai gruodį, šeimoms nuo šios savaitės pradžios leista atsiimti savo artimųjų kremuotus palaikus aštuoniuose vietos laidotuvių namuose. Kinijos socialinėje žiniasklaidoje iškart išplito nuotraukos su tūkstančiais urnų.

Prie vienų laidotuvių namų per trečiadienį ir ketvirtadienį sunkvežimiais atgabenta apie 2500 urnų, skelbia Kinijos nevalstybinės žiniasklaidos grupė „Caixin“. Dar vienoje nuotraukoje, kurią publikuoja „Caixin“, matyti 3 500 urnų, sukrautų ant grindų laidotuvių namų vidaus patalpose. Neaišku, kiek urnų yra su palaikais.

Šešių iš aštuonių Uhano laidotuvių namų darbuotojai, su kuriais buvo susisiekta telefonu, sakė arba neturintys duomenų, kiek urnų turi būti atsiimta, arba nesantys įgalioti atskleisti informaciją. Paskambinus į kitus dvejus laidotuvių namus, niekas neatsiliepė.

Kai kurios šeimos sako buvusios priverstos laukti kelias valandas, kol galėjo atsiimti palaikus. Šios nuotraukos plito tuo metu, kai virusas masiškai glemžėsi gyvybes Vakarų miestuose, tokiuose kaip Milanas, Madridas ir Niujorkas, kur ligoninės statė palapines, kad galėtų priimti visus infekuotųjų srautus.

Visame pasaulyje užsikrėtusiųjų virusu skaičius jau viršija 500 000, daugiau nei 24 000 žmonių mirė.

Kinijos vyriausybės duomenimis, nuo koronaviruso Uhane mirė 2 535 žmonės. Apie tai, kad beprecedentis karantinas Uhane, galiojęs nuo sausio, bus atšauktas, paskelbta po Kinijos pranešimų, esą naujų atvejų nefiksuojama ir dedamos visos įmanomos pastangos padėti kitoms šalims, smarkiai nukentėjusioms nuo viruso, ypač aprūpinant dalį jų medicinos priemonėmis.

Bet Kinijoje yra skeptikų, smarkiai abejojančių oficialiai skelbiamų duomenų tikslumu, ypač atsižvelgus į perkrautą Uhano medicinos sistemą, valdžios pastangas nuslėpti informaciją apie protrūkį pačioje jo pradžioje ir į daugkartinį oficialių atvejų skaičiavimo metodų peržiūrėjimą. Šalies gyventojai socialinėje žiniasklaidoje reikalauja taikyti drausmines nuobaudas aukščiausiems Uhano pareigūnams.

Nemažai daliai mirusių žmonių buvo pasireiškę „Covid-19“ simptomai, bet jie nebuvo testuojami ir nebuvo įtraukti į oficialių atvejų sąrašą, rašė „Caixin“. Be to, buvo ligonių, kurie mirė nuo kitų ligų dėl to, kad nebuvo deramai gydyti, nes ligoninės visą dėmesį skyrė koronavirusu užsikrėtusiems pacientams.

Kaip rodo miesto piliečių reikalų agentūros duomenys, Uhane ketvirtąjį 2019 metų ketvirtį registruota 56 700 kremavimų, arba 583 kremavimais daugiau nei ketvirtąjį 2018 metų ketvirtį, ir 2 231 kremavimu daugiau nei ketvirtąjį 2017 metų ketvirtį.

Gedėjimo suvaržymai

Velionių šeimoms vis dar gali būti neleista deramai atsisveikinti su savo artimaisiais. Uhano valdžia ketvirtadienį paskelbė nurodymą, draudžiantį miesto gyventojams iki balandžio 30 dienos tvarkyti kapus, o tai reiškia, kad jie negalės minėti tradicinės balandžio 4 dieną vykstančios Čingmingo šventės, dar vadinamos „Mirusiųjų pagerbimo diena“ arba „Kapų valymo diena“. Kitos provincijos, įskaitant Gvangsi ir Džedziango, taip pat paskelbė panašius apribojimus.

Du vietiniai Uhano gyventojai, praradę šeimos narius per viruso protrūkį, internete rašė, jog buvo informuoti, kad kai važiuos atsiimti urnų, juos turės lydėti jų darbdaviai arba kaimyninių komitetų pareigūnai, taip esą siekiama išvengti masinių susibūrimų.

„Man rajono valdžia liepė laukti atskiro pranešimo, kada galėsiu atsiimti savo tėvo pelenus, „Weibo“, tviterio stiliaus platformoje, rašė vienas Uhano gyventojas, pasivadinęs Xue Zai Shou Zhong vardu, reiškiančiu „sniegą rankoje“. – Nustatyta griežta, pagal grafiką suskirstyta urnų atsiėmimo tvarka.“

Kita „Weibo“ platformos vartotoja rašė, kad nuo tada, kai per koronaviruso protrūkį ji neteko vyro, su ja nuolat susisiekia policijos pareigūnai, perspėdami nepasiduoti emocijoms – ir liautis rašinėti internete.

„Aš turiu tik vieną reikalavimą, - rašė ji. - Noriu deramai palaidoti savo vyrą kiek įmanoma greičiau.“