Rusijos lyderis kalbėjo gana aptakiai ir konkrečiai nenurodė, kurios šalys turėtų sušvelninti sankcijas.

„Idealiu atveju turėtume įvesti... bendrą būtiniausių prekių apribojimų ir jų įsigijimo finansinių operacijų moratoriumą“, – sakė V. Putinas per ketvirtadienį vykusį virtualų G-20 lyderių susitikimą.

„Kalbu apie šalis, kurios labiausiai kenčia nuo šios (koronaviruso) pandemijos. Galų gale tai yra gyvybės ir mirties klausimas, tai grynai humanitarinis klausimas, – kalbėjo jis. – Šiuose dalykuose neturėtų būti jokios politikos.“

Dėl Krymo aneksijos 2014 metais ir vaidmens Ukrainos krizėje Rusijai paskelbta daugybė Vakarų sankcijų.

Rusija taip pat yra daugelio kitų šalių, kurioms Vakarai yra paskelbę sankcijų, sąjungininkė, pavyzdžiui – Irano ir Šiaurės Korėjos.

Kremliaus šeimininkas teigė, kad svarbu sukurti „žaliuosius koridorius, kuriuose nėra prekybos karų ir sankcijų“, kurie užtikrintų vaistų, maisto, įrangos ir technologijų tiekimą.

V. Putinas taip pat prognozavo, kad dabartinė krizė bus sunkesnė nei 2008–2009 metų finansinė krizė, o prekybos konfliktai ir sankcijos ją tik pagilins.

„Mes neabejotinai negalime sau leisti elgtis pagal principą „kiekvienas žmogus sau“, – teigė Rusijos prezidentas ir pridūrė, kad šalims reikia suvienyti jėgas kuriant vakcinas ir vaistų gydymą.

Koronavirusas ir staigus naftos kainų kritimas sukėlė dvejopą ekonomikos krizę Rusijoje ir apsunkino V. Putino pažadų skatinti augimą ir gerinti gyvenimo lygį įgyvendinimą.