Tuo metu, kai bendras aukų skaičius šalyje perkopė 4 tūkst. ir per parą išaugo 19 proc., o oficialių užsikrėtimų kiekis valstybėje jau siekia 56 188, ispanus pribloškė atsakingų institucijų pademonstruota nekompetencija.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje epidemiologas, Sveikatos apsaugos ministerijos nepaprastųjų situacijų koordinatorius Fernando Simonas viešai pripažino įvykus nesusipratimą įsigyjant greituosius koronaviruso testus iš Kinijos.

Iš kinų įmonės „Shenzhen Bioeasy Biotechnology“ atsakingos ispanų institucijos sekmadienį užsakė 340 tūkst. (kai kurių žiniasklaidos priemonių duomenimis – 640 tūkst.) greitųjų testų. Šalį pasiekus pirmąjai 9 tūkst. testų siuntai jie buvo išdalinti didžiausiu viruso centru tapusio Madrido ligoninėms, tačiau iš karto ėmė kelti įtarimų medikams.


Kadangi dauguma šios partijos testų atsakymų buvo neigiami, medikai nusprendė juos pabandyti atlikti žmonėms, kuriems jau diagonzuotas koronavirusas. Medikų įtarimai pasitvirtino – testai taip pat rodė neigiamus rezultatus.

„Testų jautrumas siekia vos 30 proc., nors turėtų būti didesnis nei 80 proc.” – „El Mundo” ketvirtadienio rytą sakė neįvardintu likti norėjęs Madrido ligoninės gydytojas. Žiniasklaidai aprašius šią situaciją ir kilus milžiniškam pasipiktinimui, valdžiai teko pripažinti klaidą.

F. Simonas spaudos konferencijoje pavirtino, kad gautieji testai turi būti sugrąžinti juos pardavusiai Kinijos kompanijai, nes yra neveiksmingi.

„Testai buvo patikrinti laboratorijose, ligoninėse. Tenka pripažinti, kad jie nėra veiksmingi ir neatitinka Europos Sąjungos nustatytų specifikacijų. Juos grąžiname atgal“, – pareiškė jis.

Maža to, žibalo į ugnį įpylė Kinijos ambasada Ispanijoje, kuri viešai išplatino žinutę apie tai, jog įmonė „Shenzhen Bioeasy Biotechnology“ (iš jos testus įsigijo Ispanija) apskritai neturi licencijos pardavinėti tokią produkciją.

„Mes Ispanijai esame pateikę sąrašą legalių įmonių, kurios yra licencijuotos ir gali prekiauti koronaviruso testais. „Bioeasy“ į šį sąrašą nepatenka“, – pažymi ambasada.


Klausimų, kaip buvo padaryta ši klaida, kyla vis daugiau, o opozicija viešai ima spausti su krize sunkiai susitvarkančią šalies Vyriausybę. Sveikatos apsaugos ministerija pažadėjo atlikti vidaus tyrimą ir „išspręsti iškilusius keblumus“.

Guodžia tik tai, kad šis neįvardijamą sumą valstybei atsiėjęs pirkinys iš nelicencijuotos įmonės nepatenka į naujausią Ispanijos išvardintą pirkinių kovai su koronavirusu sąrašą.

Trečiadienį Sveikatos ministras Salvadoras Illa viešai informavo, kad kovai su pandemija meta 432 mln. eurų, už kuriuos bus įsigyta 550 milijonų medicininių kaukių, 11 milijonų pirštinių, o per likusias kovo dienas ir balandžio mėnesį šalį turi pasiekti 5,5 mln. greitųjų koronaviruso testų ir kitų įvairių medicininių priemonių.

Ispanijoje per parą mirus dar 655 koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms epidemijos aukų bendras skaičius ketvirtadienį pasiekė 4 089, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šis paros aukų skaičius yra 19 proc. didesnis už skelbtą trečiadienį.

Tuo metu bendras patvirtintų susirgimo COVID-19 atvejų skaičius išaugo iki 56 188.

Ispanija pagal mirusių pacientų, užsikrėtusių COVID-19, skaičių dabar yra antra pasaulyje po Italijos.