Grupės „NHS Providers“ vadovas Chrisas Hopsonas BBC radijui sakė, kad Londono ligoninės susidūrė su „paklausos sprogimu“ kalbant apie „sunkiai sergančius pacientus“.

Padėtį Ch. Hopsonas palygino su „nepertraukiamu cunamiu“.

Prognozuojama, kad ateinančias dvi savaites besikreipiančiųjų į medicinos įstaigas tik daugės.

C. Hopsonas teigė, kad per pastarąsias savaites Londono ligoninės padidino intensyviosios terapijos pajėgumus nuo penkių iki septynių kartų, tačiau ligoninių vadovai baimingai stebi, kaip greitai jose mažėja laisvos vietos.

„BBC Radio 4“ laidos „Today“ metu C. Hopsonas sakė: „Ligoninės susiduria su smarkai išaugusiu sunkiai sergančių pacientų skaičiumi. Nerimą kelia tiek naujų atvejų augimas, tiek augimo tempas. Kalbame apie vis naujas ligonių bangas. Girdėjau tokių frazių kaip „nesibaigiantis cunamis“. Kaip pasakojo vienos ligoninės vadovas, skaičiai yra tiesiog nesuvokiamai dideli. Dabar visi yra susirūpinę dėl sparčiai mažėjančių vietų. Net parodų centre „ExCel“ įkurtoje ligoninėje laisvų lovų skaičius tirpte tirpsta.“

Kaip rodo naujausi skaičiai, šalyje nuo COVID-19 mirė 463 žmonės, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų yra daugiau kaip 9,5 tūkstančio. Londone užregistruota trečdalis visų Jungtinės Karalystės atvejų.

„Londono ligoninių vadovai skubiai reikalauja daugiau personalo, plaučių ventiliavimo aparatų, asmeninių apsaugos priemonių, testų, intensyviosios terapijos įrangos, tačiau jie supranta, jog privalo padaryti viską, ką gali, naudodami turimus išteklius“, – pridūrė jis.

Antradienį paskelbtose gydytojų atlikto tyrimo išvadose įspėjama, kad Jungtinės Karalystės ligoninių intensyviosios terapijos palatose COVID-19 užsikrėtusiems pacientams numatytų laisvų vietų nebeliks per ateinančias dvi savaites, jeigu sunkiai sergančių asmenų bus tiek, kiek Italijoje.

Kembridžo universiteto mokslininkų komandos darbe rašoma, jog po dviejų savaičių penkiuose iš septynių Nacionalinės sveikatos tarnybos kuruojamų regionų bus daugiau pacientų, kuriems reikalinga intensyvioji terapija, nei yra laisvų lovų intensyviosios terapijos skyriuose.

„Mūsų laukia kelios labai sunkios savaitės, tačiau manome, kad sveikatos sistema atlaikys, nors ir bus stipriai apkrauta“, – „BBC Radio 4“ sakė C. Hopsonas.

Vyriausybė kitą savaitę atidarys laikiną 4 tūkst. lovų ligoninę viename iš Londono parodų centrų, kurioje bus gydomi koronavirusu užsikrėtę pacientai.

Britų žiniasklaida pranešė, kad visoje šalyje gali būti įsteigta 10 panašių ligoninių.

Pasak Ch. Hopsono, padidėjusio pacientų srauto problemą sunkina beprecedentis nedirbančių medicinos darbuotojų skaičius.

„Dabar matome 30, 40, o kai kur net 50 proc. sergančių [medikų]", – nurodė jis ir pridūrė, kad taip pat iškilo „reali problema“ dėl dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų ligoninėse.

Ch. Hopsono komentarai pasirodė vyriausybei paskelbus, kad ji užsakė 10 tūkst. plaučių vėdinimo aparatų iš verslininko milijardieriaus Jameso Dysono.

Elektroniniame laiške savo darbuotojams išradėjas sakė, kad jo kompanija ministro pirmininko Boriso Johnsono prašymu sukūrė aparatus „CoVent“, ir pažadėjo padovanoti 5 tūkst. jų tarptautinei pagalbai.

Inžinierių komandos projektą pradėjo kurti iškart, kai prieš 10 dienų buvo gautas pradinis 10 tūkst. vienetų užsakymas iš JK vyriausybės, sakė J. Dysonas.

„Taip pat ieškome būdų padaryti juos prieinamus tarptautiniu mastu“, – pridūrė jis.

Kompanija dabar laukia, kad projektą patvirtintų priežiūros institucijos, ir tada pradės aparatų gamybą.

Nuo koronaviruso mirė dar 28 žmonės


Didžiojoje Britanijoje koronavirusas pražudė dar 28 žmones. Iš viso Covid-19 aukų jau yra 465, skelbia britų žiniasklaida, remdamasi Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) duomenimis.

Pirmadienį JK premjeras Borisas Johnsonas paskelbė apie įvedamą trijų savaičių trukmės karantiną, kurio metu uždaroma dauguma įstaigų ir įmonių, o žmonės įpareigojami likti namuose, išskyrus tuos atvejus, kai būtina vykti į darbą, gydymo įstaigą ar įsigyti maisto produktų ar vaistų.

Parlamentas dėl koronaviruso oficialiai sustabdė darbą


Jungtinės Karalystės parlamentas trečiadienį oficialiai paskelbė darbo pertrauką dėl koronaviruso protrūkio, todėl įstatymų leidėjai namo sugrįš savaite anksčiau nei turėjo prasidėti įprastos Velykų atostogos.

„Bendruomenių Rūmai nutarė padaryti pertrauką Velykų atostogoms ir vėl susirinks 2020 metų balandžio 21 dieną“, – sakoma žinutėje, paskelbtoje parlamento žemųjų rūmų „Twitter“ puslapyje.

Būsto reikalų sekretorius Robertas Jenrickas anksčiau visuomeniniam transliuotojui BBC sakė, kad toks sprendimas būtų „protingas“, juolab kad visoje šalyje buvo uždarytos nebūtinos parduotuvės ir paslaugų teikėjai, o vyriausybė nurodė gyventojams likti namuose.

„Akivaizdu, parlamentas turi vesti savo pavyzdžiu“, – sakė įstatymų leidėjas ir pridūrė, kad taip pat svarbu apsaugoti parlamento darbuotojus nuo plintančios COVID-19 infekcijos.

Vis dėlto jis pažymėjo esąs „tikras, kad parlamentas sugrįš po Velykų atostogų“, ir sakė, kad įstatymų leidėjams svarbu prižiūrėti vyriausybės veiklą.

Ekstremalios padėties įstatymas, suteikiantis vyriausybei galių paliepti gyventojams izoliuotis, šią savaitę buvo skubos tvarka priimtas parlamento ir trečiadienį įsigaliojo.

Prieš parlamentarams išvykstant namo premjeras Borisas Johnsonas dalyvavo paskutiniuose tiesioginiuose debatuose su opozicijos lyderiu leiboristu Jeremy Corbynu. Pastarasis ketina atsistatydinti prieš parlamentui atnaujinant darbą.

Naujasis Leiboristų partijos lyderis turėtų būti paskelbtas balandžio 4 dieną. Favoritu laikomas partijos atstovas „Brexito“ klausimais Keiras Starmeris.