Rusija po šalies prezidento Vladimiro Putino ir Italijos premjero Giuseppe Conte pokalbio praėjusį šeštadienį į Italiją išsiuntė 600 ventiliatorių ir 100 karo virusologų ir epidemiologų.

Šią savaitę internete paplito įrašai, kuriuose matyti, kaip Rusijos kariniai sunkvežimiai keliauja iš Romos į koronaviruso epicentrą Bergamą.

„80 proc. Rusijos priemonių Italijoje yra absoliučiai bevertės arba menkos vertės. Trumpai tariant, tai – veikiau pretekstas“, – dienraščiui „La Stampa“ sakė neįvardytas šaltinis.

Šaltinis teigė, kad tarp Rusijos atsiųstų išteklių yra dezinfekcinių priemonių, sterilizuoti skirta laikina lauko laboratorija, taip pat yra kitos panašios įrangos bei priemonių.

Dienraščio „La Stampa“ šaltiniai tvirtino, kad V. Putinas šiuo pagalbos paketu, pavadintu „Iš Rusijos – su meile“, išnaudoja geopolitines ir diplomatines galimybes, o G. Conte priėmė pagalbą siekdamas užsitikrinti gerus asmeninius santykius su Maskva.

Italijos spauda taip pat pažymi, kad visi specialistai, iš Rusijos siunčiami į Italiją, yra kariniai, o pati operacija priklauso Rusijos gynybos, o ne sveikatos apsaugos ministerijos jurisdikcijai.

Šie iš Romos į Bergamą vykstantys specialistai turi aukštus karinius laipsnius: tai – generolai, pulkininkai, majorai. „Rusijos kariai laisvai juda Italijos teritorijoje, už kelių žingsnių nuo NATO bazių“, – pabrėžia „La Stampa“.

Rusijos ambasadorius Italijoje Sergejus Razovas dienraščio „La Stampa“ pranešimą pavadino „iškreiptu“.

„Tokie pareiškimai yra iškreiptų minčių rezultatas. Nesavanaudiškas noras padėti į bėdą pakliuvusiems draugiškiems žmonėms vadinamas klasta“, – valstybinei Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė S. Razovas.

Delfi jau rašė, kad kovo 22 d. Rusija pradėjo vykdyti „pagalbos Italijai kampaniją“ – savo pajėgų lėktuvais nuskraidino medicininių priemonių ir personalo, esą padėsiančių kovoti su koronaviruso plitimu.

Tai buvo padaryta gavus Rusijos prezidento V. Putino nurodymą. Toks žingsnis įvardytas kaip geros valios gestas. Maskva pagalbos akciją pavadino „Iš Rusijos – su meile“.

Netrukus po sekmadienį įvykusio V. Putino pokalbio su Italijos ministru pirmininku G. Conte ir vėlesnio šalių gynybos ministrų susitarimo iš Maskvos regione veikiančios oro operacijų bazės ėmė kilti gigantiški kariniai lėktuvai „Il-76“.

Remiantis Kremliaus perduota informacija, „V. Putinas išreiškė palaikymą Italijos lyderiams ir itin sudėtingoje situacijoje atsidūrusiems žmonėms, be to, nutarė patenkinti Italijos pagalbos prašymą“.

„Giuseppe Conte išreiškė nuoširdžiausią padėką už veiksmus, kurių Rusija ėmėsi siekdama suteikti paramą Italijai šiuo ypač sunkiu jai momentu“, – nurodoma Kremliaus pranešime.

Pastaraisiais metais teko pastebėti ne vieną Maskvos bandymą palaikyti glaudžius santykius su Italija – NATO ir Europos Sąjungos nare. Rusija yra prašiusi Romos įkalbėti ES atšaukti sankcijas, paskelbtas dėl Krymo aneksijos 2014-aisiais.

Vis dėlto sankcijos liko galioti. Medicininių priemonių Italija gavo ir iš koronaviruso protrūkio epicentru tapusios Kinijos.

Rusijos gynybos ministerijos išplatintame televizijos reportaže matyti ne mažiau kaip septynios karinės transporto priemonės, įskaitant didžiulius sunkvežimius, kuriomis atgabenti į lėktuvus keliausiantys kroviniai. Ir ant lėktuvų, ir ant sunkvežimių puikuojasi didžiuliai lipdukai su širdelės formos Rusijos bei Italijos vėliavomis ir užrašais „Iš Rusijos – su meile“ rusų ir italų kalbomis.

Sekmadienio popietę iš minėtos bazės pakilo ne mažiau kaip trys lėktuvai. Pasak Rusijos gynybos ministerijos, jų skrydžio tikslas – oro operacijų bazė Pratica di Mare, esanti per 30 kilometrų į pietvakarius nuo Romos.

Anot Kremliaus, Rusija išsiuntė sunkvežimių tipo įrangą, kurią eksploatuojant galima dezinfekuoti transporto priemones, pastatus ir viešąsias erdves. Išvyko ir medikų. Taip pat išgabenta tam tikrų priemonių, pavyzdžiui, testavimo įrenginių. Skelbiama, kad visa tai skirta labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiems Italijos regionams.

Iškomandiruotoje grupėje – keletas sumaniausių karinės medicinos specialistų, turinčių tiesioginės patirties kovojant su afrikinio kiaulių maro bei juodligės protrūkiais ir kuriant vakciną nuo Ebolos viruso. Rusijos gynybos ministerija informavo, kad devyniais kariniais transporto lėktuvais išskraidintos aštuonios medikų brigados ir dar 100 asmenų, tarp kurių – epidemiologijos ir virusologijos specialistai.

Kaip rašo newsru.com, be nusiteikimo padėti Italijos medikams kovoti su naujo tipo koronavirusu SARS-CoV-2, sukeliančiu netipinę pneumoniją COVID-19, Rusijos gynybos ministerijos specialistai gali turėti ir kitų interesų. Lankydamiesi į NATO sudėtį įeinančios šalies teritorijoje, rusų kariškiai turės galimybę gauti būtinos ir labai naudingos informacijos apie šio konkretaus tipo viruso plitimo po teritoriją mechanizmus, išmėginti teritorijos dezinfekavimo bei grėsmę keliančių veiksnių likvidavimo metodiką, surinkti tam tikrus duomenis apie priemones, kuriomis disponuoja ir šiuo tikslu taiko viena iš NATO narių.
Rusijos pajėgų atstovai gali sukaupti unikalios informacijos, leisiančios prognozuoti viruso plitimo tendencijas. Jie turės sąlygas išanalizuoti užkrato plitimo tarp žmonių scenarijus ir išbandyti apsaugos priemones bei užkrato eliminavimo metodus.

„Svarbiausia – supratimas. Ši medicininė pagalba iš Rusijos – menkniekis, palyginti su 750 mlrd. eurų ištekliais, kuriuos ketina įsigyti Europos Centrinis Bankas. Tik labai sunku tą svarbą perduoti visuomenei“, – sakė Romoje veikiančio Italijos tarptautinių santykių instituto vadovė Nathalie Tocci.

Kaip rašo „Bloomberg“, V. Putino oportunistinė diplomatija – ilgai trukusio flirto su pareigūnais Romoje rezultatas. Pastarieji visada buvo vieni iš Maskvos suartėjimo su Europos Sąjunga ir NATO advokatų. Kol kas šis humanitarinis krovinys tėra tik viena Rusijos prezidento žaidimo Europos ir jos sveikatos apsaugos sistemos krizės atžvilgiu pusių.

Remiantis vidiniu Europos Sąjungos dokumentu, Rusija taip pat atsakinga už organizuotą dezinformacijos apie koronavirusą kampaniją, kurios tikslas – sumenkinti pasitikėjimą Vakarų lyderiais.