Kreipdamasis į tautą per televiziją, šalies ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas nevyniojo žodžių į vatą: „Infekcija Švedijoje plinta. Iškilo pavogus gyvybei, sveikatai ir darbui. Susirgs dar daugiau žmonių, su dar daugiau žmonių teks atsisveikinti“, – sakė jis sekmadienį.

Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis, trečiadienio popietę Covid-19 Švedijoje buvo užsikrėtę bent 2,5 tūkst. žmonių, 62 mirė.

Palyginimui, Vokietijoje infekcijų skaičius pasiekė 37 tūkst., mirė 200 žmonių, rašo dw.com.

Tačiau kitaip nei Vokietijoje ir kitose ES šalyse, Švedijoje visuomeninis gyvenimas nesustojo. Valdančioji centro kairiųjų partijų koalicija iki šiol neįvedė socialinių apribojimų ir neuždarė žmonių namuose. Pasitikima žmonių sveiku protu – rekomenduojama, jei įmanoma, likti namuose, susilaikyti nuo nebūtinų kelionių ir apriboti socialinius kontaktus su vyresnio amžiaus žmonėmis.


„Tai protu nesuvokiama!

Parduotuvės ir restoranai vis dar atidaryti, ES piliečiams vis dar leidžiama atvykti į šalį, tebeorganizuojami masiniai renginiai – tiesa, ne daugiau, nei 500 žmonių. Darželiai ir mokyklos iki pat devintos klasės vykdo veiklą – bent jau iki artėjančių Velykų atostogų.

Ne visi ramiai vertina tokį požiūrį. Pirmadienį Švedijos sionistų federacijos vadovė Saskia Pantell tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje užfiksuotas sausakimšas baras ir restoranų terasos, kuriose sėdi jauni lankytojai, besimėgaujantys pavasario saule.

„Tai protu nesuvokiama!“ – parašė ji ir pridūrė, kad jai baisu likti Švedijoje protrūkio metu.

Vyriausiasis Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellis jaučia vis didėjantį spaudimą. Kovo 5 d. jis pasakė, kad epidemijos plitimas ko gero jau pasiekė maksimumą. Tuo metu šalyje buvo infekuoti tik 94 žmonės, o nuo to laiko šis rodiklis viršijo porą tūkstančių.

Dideliam daugumos švedų, įskaitant buvusį šalies ministrą pirmininką Carlą Bildtą, pasipiktinimui, kovo 18 d. per televizijos interviu A. Tegnellis pasakė, kad žmonėms, kurie gyvena vienuose namuose su infekuotu asmeniu, saugu ir toliau eiti į darbą ar mokymo įstaigą.

Kai kurie gyventojai ėmėsi savo iniciatyva taikyti griežtesnes priemones.

Artėjant mokyklinėms Velykų atostogoms, kurių metu nemažai švedų važiuoja slidinėti, kurortų operatoriai, tarp jų ir kurortai populiariajame Jamtland Harjedaleno regione, ėmė reikalauti, kad sveikatos priežiūros institucijos imtųsi griežtesnių priemonių.

Švedijos nacionalinio transliuotojo SVT pranešimo duomenimis, šį savaitgalį kalnų kurortuose linksminosi šimtai turistų. Tačiau tokiuose kurortiniuose miesteliuose, kaip Are, Salen ir Idre, dauguma restoranų ir klubų jau užsidarė.

Danijoje – visiškai kitaip

Kaimyninės Danijos reakcija į Covid-19 protrūkį visiškai kitokia. Šalies premjerė Mette Frederiksen, vietos žiniasklaidos vadinama „vyriausiaja koronos vade“, iš esmės uždarė savo šalį, uždraudė renginius, kuriuose dalyvauja daugiau nei šimtas žmonių, ir nurodė uždaryti universitetus, mokyklas, vaikų darželius, bibliotekas ir kultūros įstaigas. Danija viena iš pirmųjų ES šalių, uždariusių savo sienas kovo 14 d.

Kalbant apie užsikrėtusiųjų koronavirusu testavimą, Stokholmas taip pat nesilaiko PSO rekomendacijų. Pirmosiomis pandemijos savaitėmis Švedijoje dėl koronaviruso pasitikrinti galėjo kiekvienas grįžęs iš didelės rizikos šalių arba turėjęs kontaktų su užsikrėtusiu asmeniu, ir kuriam pasireiškė simptomai.

Tačiau dabar, sveikatos apsaugos įstaigų duomenimis, prioriteto tvarka testuojami tik žmonės, kurie priklauso rizikos grupei arba kurie turi rimtų kvėpavimo problemų. Pacientai, kuriems pasireiškia Covid-19 simptomai, tačiau kurie nesiskundžia jokiais kitais sveikatos sutrikimais, netestuojami – jiems rekomenduojama likti namuose, kol pasveiks.

„Nebeturime laiko laukti testų rezultatų, – sako mikrobiologė Karin Tegmark Wisell iš Švedijos visuomenės sveikatos agentūros. – Privalome darbuotis greičiau ir vienu žingsniu lenkti testus. Rekomenduojame visiems pacientams, kuriems pasireiškia simptomai, riboti savo socialinius kontaktus.“

Suomijos vyriausybė stabdydama koronaviruso plitimą blokuoja sostinę

Suomijoje stabdant koronaviruso plitimą nuo penktadienio įvedami nauji griežti suvaržymai kelionėms tarp sostinės ir likusios šalies dalies, trečiadienį paskelbė šalies premjerė Sanna Marin.

„Judėjimas į sostinės regioną Usimą ir iš jo bus draudžiamas, – spaudos konferencijoje sakė premjerė. – Tačiau visi turės teisę sugrįžti namo ar į savo gyvenamąją savivaldybę.“

S. Marin nurodė, kad išimtys bus taikomos būtinoms kelionėms, įskaitant artimųjų mirties atvejus ar vaiko lankymą pagal nustatytą grafiką.

Prekės taip pat bus vežiojamos visą suvaržymų laikotarpį, kuris turi trukti tris savaites.

Usimos regione gyvena 1,7 mln. žmonių – maždaug trečdalis Suomijos gyventojų.

Ministrai pabrėžia, kad daugiau nei 500 iš 880 šalyje patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir du iš trijų mirties atvejų užregistruoti Usimos regione.

Testai atliekami ne dėl visų įtariamų užsikrėtimo atvejų ir pareigūnai yra sakę, kad tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius gali būti 30 kartų didesnis.

Trečiadienį vyriausybė taip pat pateikė parlamentui įsaką, kuriuo įstatymų leidėjams suteikiami nepaprastieji įgaliojimai priversti jaunesnius nei 68 metų kvalifikuotus sveikatos apsaugos darbuotojus dirbti.

Tačiau S. Marin sakė, jog jai nepavyko užsitikrinti būtinos parlamento paramos tam, kad restoranai būtų priversti ruošti maistą tik išsinešti ar pristatyti į namus.

Norvegija pratęsė ribojamųjų priemonių dėl koronaviruso galiojimą

Norvegijos vyriausybė nusprendė pratęsti ribojamųjų priemonių, kurių buvo imtasi dėl koronaviruso plitimo, galiojimą. Tai antradienį per spaudos konferenciją pranešė šalies ministrė pirmininkė Erna Solberg.

„Ribojamosios priemonės galios iki balandžio 13 d. Tai reiškia, kad artimiausiomis savaitėmis mūsų kasdieniame gyvenime išliks didelių apribojimų“, - sakė premjerė.

Kaip paaiškino Norvegijos naujienų agentūra NTB, mokyklos ir vaikų darželiai vis dar bus uždaryti, toliau galios rekomendacijos likti namuose ir judėjimo apribojimai.

Be to, kaip informavo sveikatos apsaugos ir socialinio aprūpinimo ministras Bentas Høie, gatvėse negalima rinktis didesnėmis kaip penkių žmonių grupėmis, tarp žmonių turi būti ne mažesnis kaip vieno metro atstumas. Tiesa, šis reikalavimas nebus taikomas šeimoms. Patalpoje, pavyzdžiui, darbovietėje, šis nuotolis turi sudaryti du metrus. Privačiame būste ši taisyklė negalioja.

Norvegijoje užfiksuotų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų skaičius išaugo iki 2566, per parą nustatyti 196 nauji atvejai. NTB duomenimis, šalyje koronaviruso aukomis jau tapo 12 žmonių.

Norvegijos vyriausybės sprendimu dėl koronaviruso plitimo į šalį neįleidžiami užsieniečiai, neturintys leidimo gyventi Norvegijoje, įvesta sienų kontrolė, o visiems grįžtantiems į šalį skiriamas dviejų savaičių karantinas.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugiau kaip 150 šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė apie 385 tūkstančius žmonių, maždaug 16 tūkstančių infekuotųjų mirė.

Nyderlandai pratęsė ribojimus

Nyderlandai visų viešų susirinkimų draudimą pratęsė iki birželio 1 dienos, kad sustabdytų koronaviruso plitimą, pirmadienį pranešė teisingumo ministras.

„Tai kai kuriems smarkiai smogs, – per spaudos konferenciją sakė ministras Ferdinandas Grapperhausas. – Bet neturime kito pasirinkimo, jei norime sustabdyti koronavirusą.“

Premjeras Markas Rutte savo ruožtu perspėjo, kad jei draudimas nesuveiks, kitas žingsnis bus visiško karantino įvedimas, nes ministrams nerimą kelia savaitgalį šalies paplūdimiuose pastebėtos didelės minios žmonių. „Tikiuosi, to neprireiks“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Draudimas galios visiems susirinkimams, įskaitant ir mažesnius nei 100 žmonių susibūrimus, kurie iki šiol dar buvo leidžiami, nurodė vyriausybė.

Parduotuvėse ir viešajame transporte žmonės turės laikytis 1,5 metro atstumo, prireikus teks kontroliuoti pirkėjų ir keleivių srautus. Nyderlanduose dėl koronaviruso jau uždarytos mokyklos, barai, restoranai ir sporto klubai.

Bendras užsikrėtusiųjų skaičius siekia 6400, o mirčių – 357.