72 proc. iš 1 100 respondentų sakė nepritariantys, kad pirmas prezidento rinkimų turas vyktų gegužės 10 dieną.

Šios apklausos, kurią kovo 23-ąją dienraščio „Rzeczpospolita“ užsakymu atliko nepriklausoma visuomenės nuomonės tyrimų kompanija IBRIS, rezultatai atspindi opozicijos politikų ir kai kurių kitų leidinių iki šiol reikštą nuomonę.

Opozicinės partijos nori, kad dešiniojo sparno vyriausybė atidėtų rinkimus.

Jos tvirtina, kad prašyti piliečių ateiti į rinkimų apylinkes prieštarautų valdžios nustatytoms priemonėms dėl socialinės distancijos, kurių visuomenė linkusi laikytis.

Liberalių pažiūrų buvęs Lenkijos premjeras ir buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, šiuo metu vadovaujantis Europos liaudies partijai (EPP), per interviu pareiškė, kad „tik kvailys arba nusikaltėlis“ siūlytų žmonėms eiti balsuoti gegužę.

Ta pati IBRIS apklausa rodo, kad 43 proc. valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) rinkėjų pritaria siūlymui atidėti prezidento rinkimus.

Tačiau PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, jo artimas sąjungininkas prezidentas Andrzejus Duda ir ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis prieštarauja balsavimo atidėjimui.

„Šiandien nematau jokios priežasties, kad universitetų egzaminai ir prezidento rinkimai nevyktų, kaip suplanuota“, – antradienį pareiškė M. Morawieckis. Premjeras vylėsi, kad koronaviruso protrūkis Lenkijoje po Velykų nuslops.

Apžvalgininkai mano, kad valdantieji konservatoriai laikosi įsikibę savo pozicijos, nes nauja rinkimų data rudenį galėtų būti nenaudinga A. Dudai, kuris šiuo metu yra apklausų lyderis.

PiS, kurios reitingai viršija 40 proc, populiarumą didžiąja dalimi lemia dosnios socialinės išmokos.

Tačiau kai kurie analitikai sako, kad vėliau šiais metais šių išmokų gali būti atsisakyta siekiant paremti ekonomiką, o tai savo ruožtu gali pakenkti A. Dudos populiarumui.

Lenkijoje, 38 mln. gyventojų turinčioje Europos Sąjungos narėje, patvirtinta daugiau kaip 950 koronaviruso atvejų ir užregistruota 13 mirčių.

Anksčiau šį mėnesį ji uždarė savo sienas ir mokyklas, taip pat leido tik iki dviejų žmonių viešus susibūrimus ir apribojo judėjimo laisvę, siekdama sustabdyti COVID-19 plitimą.