Dauguma Europos šalių įvedė griežtus socialinio gyvenimo apribojimus, tačiau Baltarusija į perspėjimus numojo ranka ir atnaujino futbolo čempionatą.

DELFI apžvelgia situaciją kaimyninėse šalyse ir jų priemones kovai su koronavirusu.

Estijoje jau 404 atvejai, įvesti griežti ribojimai

Antradienį Estijos vyriausybė priėmė sprendimą taikyti naujus apribojimus šalies visuomeniniam gyvenimui. Nuo kovo 25 d. viešose vietose, pavyzdžiui, žaidimų ir sporto aikštelėse po atviru dangumi, pliažuose, pasivaikščiojimo takuose, sveikatingumo takuose ir pažintiniuose takuose bei uždarose patalpose (išskyrus gyvenamąsias vietas), privaloma laikytis mažiausiai dviejų metrų atstumu nuo kitų žmonių.

Estijoje trečiadienį taip pat praneštą apie pirmąją mirtį nuo koronaviruso.

Viešose vietose kartu gali būti ne daugiau dviejų asmenų. Šie apribojimai negalioja kartu keliaujančioms šeimoms ir žmonėms, atliekantiems savo pareigas, informuoja rus.delfi.ee.

Nuo kovo 27 d. uždaromi prekybos centrai. Dirbs tik maisto prekių parduotuvės, vaistinės, telekomunikacijų bendrovių atstovybės, bankų filialai, siuntų automatai ir parduotuvės, kuriose parduodamos ir pagal specialias korteles išduodamos pagalbinės priemonės bei medicinos prietaisai.

Viešojo maitinimo įstaigose leidžiama parduoti maistą tik išsinešti. Prie įėjimų ir išėjimų turi būti pakankamai dezinfekuojamųjų priemonių.

Nuo kovo 27 d. 22 val. privalo užsidaryti visos viešojo maitinimo įstaigos, barai ir kitos pasilinksminimo vietos, išskyrus tas, kurios ruošia maistą išsinešti ir (arba) pristato į namus.

Nuo kovo 27 d. uždaromos pramogų įstaigos: kėglinės, biliardinės, kaljanų rūkymo užeigos ir klubai suaugusiesiems. Apribojimai bus peržiūrėti praėjus dviem savaitėms.

Tikisi spartaus kritinės būklės pacientų gausėjimo

Sveikatos departamento generalinė direktorė Merike Jurilo interviu „Ohtuleht“ metu pareiškė, kad Estijos nuo koronaviruso plitimo nebūtų išgelbėjęs net ankstesnis šalies uždarymas: „Tokiu atveju šiandien jau būtume praktiškai žlugę kaip visuomenė.“


„Vasario mėnesį prognozavome, kad bus maždaug 30 tūkst. infekuotų ir 1 300 hospitalizuotų gyventojų, įskaitant kelis šimtus pacientų, kuriems bus reikalingas intensyvus gydymas. Ši prognozė buvo gana optimistiška. Jeigu norime, jog sveikatos apsaugos sistema galėtų padėti sunkiai sergantiems pacientams anksčiau, nei atvyks nauja sunkiai sergančių žmonių banga, privalome suvaldyti viruso plitimą taip, kad vienu metu neužsikrėstų daug žmonių. Vaizdžiai kalbant, kad visi 1 300 hospitalizacijos atvejų nenutiktų per vieną savaitę“, – apie juodžiausią scenarijų papasakojo departamento vadovė.

Per praėjusią parą testai buvo atlikti 1 151 žmogui, kuriam buvo įtartas užsikrėtimas naujuoju koronavirusu. Bendrai Latvijoje jau patikrinti 7 957 žmonės.

Kol kas COVID-19 dažniausiai nustatomas palyginti jauno amžiaus žmonėms. Specialistų nuomone, tai rodo, kad epidemijos stadija tebėra pradinė.

Kaip anksčiau paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausiasis infektologas Uga Dumpis, „iš pradžių suserga jauni ir judrūs žmonės, o šie vėliau užkrečia pagyvenusius, namie sėdinčius žmones“.

Po pirmojo nuotolinio ministrų kabineto susirinkimo surengtoje spaudos konferencijoje Latvijos vyriausybės atstovai pranešė apie naujus apribojimus kovojant su COVID-19 plitimu, priedus gydytojams bei pagalbą darbdaviams ir darbuotojams. Tikėtina, kad nepaprastoji padėtis bus pratęsta ir po balandžio 14 d., skelbia delfi.lv.
Pasibaigus kelių valandų trukmės vyriausybės susirinkimui, kurio metu buvo nuspręsta dėl pagrindinių karantino priemonių, Latvijos ministras pirmininkas Arturs Krišjanis Karinš sakė, kad įsigalios nauji apribojimai: uždaromi sporto klubai, šeštadieniais ir sekmadieniais nedirbs prekybos centrai, veiks tik vaistinės ir veterinarijos vaistinės bei maisto, gyvūnų priežiūros, optikos, higienos, statybos ir sodininkystės prekių parduotuvės.

Šalies vyriausybė taip pat nusprendė paskatinti pavojingomis sąlygomis dirbančius gydytojus. A. K. Karinš padėkojo medikams už per mėnesį nuveiktą darbą esant ypatingoms aplinkybėms. Vyriausybės vadovas pagyrė ir visuomenės veiksmus bei paragino toliau užtikrinti gyventojų saugumą. „Ačiū jums visiems“, – sakė ministras pirmininkas.

Rusijoje – rekordinis sergančiųjų skaičiaus šuolis


Trečiadienį Rusijoje buvo patvirtinti 163 nauji koronaviruso infekcijos atvejai – oficialus sergančiųjų COVID-19 skaičius padidėjo iki 658. Kol kas tai didžiausias šalyje per parą užfiksuotas augimas.
Oficialūs Rusijos skaičiai, kurie tebėra gerokai mažesni nei kitose Europos šalyse, sukėlė įtarimų, kai praėjusią savaitę pradėjo staigiai didėti. Ekspertai įspėja, jog Rusijos pajėgumus tirti gyventojus varžo biurokratija, o kai kurie valdžios pareigūnai tvirtina, kad tikrasis infekuotųjų skaičius greičiausiai yra gerokai didesnis.

Šią savaitę Maskva pakeitė koronaviruso atvejų skaičiavimo metodiką. Dabar pacientai laikomi užsikrėtusiais po vieno teigiamo testo, užuot siuntus mėginius į laboratoriją Novosibirske tolesniems tyrimams.

Kol kas Rusijoje užregistruotas vos vienas mirties nuo naujojo koronaviruso atvejis. Visame pasaulyje COVID-19 serga daugiau nei 420 tūkst., mirė daugiau nei 16 tūkst. žmonių.

Rusijos įstatymų leidėjai pasiūlė įvesti griežtas bausmes, įskaitant laisvės atėmimą iki septynerių metų, asmenims, nesilaikantiems dėl koronaviruso pandemijos paskelbto karantino taisyklių.
Teisės akto projekte, kurį ketinama svarstyti trečiadienį, už karantino taisyklių nesilaikymą numatytos baudos nuo 500 tūkst. rublių (5 900 eurų) iki 2 mln. rublių (23 700 eurų).
Jei bus įrodyta, kad dėl karantino taisyklių pažeidėjo veiksmų mirė žmogus arba užsikrėtė daug žmonių, jam grės iki penkerių metų įkalinimo, o mirus dviem ar daugiau žmonių – iki septynerių metų laisvės atėmimo.

Atitinkamas Rusijos baudžiamojo kodekso pataisas pasiūlė parlamento žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos – pirmininkas Viačeslavas Volodinas ir kitas įtakingas deputatas iš valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“, todėl beveik neabejojama, kad jos bus priimtos.

Dūma dėl pataisų balsuos ateinantį antradienį.

Lenkijoje mirė jau 12 žmonių


Lenkijoje praeitą naktį mirus dar dviem naujuoju koronavirusu užsikrėtusiems asmenims bendras epidemijos aukų skaičius padidėjo iki 12, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.
Be to, patvirtinti 26 nauji infekcijos COVID-19 atvejai, tad bendras užsikrėtusiųjų skaičius šalyje padidėjo iki 927.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad naktį pietvakarinio Vroclavo miesto ligoninėje mirė 41-erių ir 71-erių vyrai, kuriems buvo diagnozuota koronaviruso infekcija, bet taip pat sirgę kitomis ligomis.