Yuli Edelsteinas praeitą savaitę suspendavo Kneseto veiklą dėl procedūrinių priežasčių ir didelių susirinkimų draudimo, įvesto dėl koronaviruso pandemijos. Tačiau oponentai kaltino parlamento pirmininką blokuojant balsavimą, kai jo dešinysis blokas per kovo 2-ąją vykusius rinkimus nesugebėjo užsitikrinti daugumos.

Y. Edelsteinas atmetė Aukščiausiojo Teismo raginimą pasiaiškinti dėl delsimo sušaukti parlamento sesiją, o kai buvo įpareigotas tai padaryti, atsakė, kad „nesutiks su ultimatumu“.

„Atsistatydinu iš Kneseto pirmininko posto“, – trečiadienį paskelbė Y. Edelsteinas.

Jam pasitraukus, artimiausiomis dienomis parlamentu vadovu gali būti paskirtas buvusio kariuomenės vado Benny Gantzo vadovaujamo centristinio aljanso „Mėlyna ir balta“ narys.

Tai atvertų kelią opozicijai perimti parlamento darbotvarkės kontrolę tokiu metu, kai šalis stengiasi suvaldyti naujojo koronaviruso plitimą. Izraelyje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopė 2 tūkstančius.

Y. Edelsteinas atsistatydino šalyje jau metus tęsiantis politinei suirutei, per kurią buvo surengti net treji aiškaus nugalėtojo neiškėlę rinkimai.

Per šio mėnesio pradžioje vykusius rinkimus premjerui Benjaminui Netanyahu oponuojančios partijos iškovojo 62 vietas, užsitikrindamos nedidelę persvarą Knesete.

Vyriausybės vadovą remiančios dešiniojo sparno ir ultraortodoksų partijos gavo 58 vietas.

Praėjusią savaitę aljanso „Mėlyna ir balta“ lyderiui B. Gantzui buvo pavesta suformuoti vyriausybę.

Nuo 2009 metų valdžioje esančiam B. Netanyahu yra oficialiai pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo trijose atskirose korupcijos bylose. Premjeras visus kaltinimus kategoriškai neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)