Požeminio smūgio židinys glūdėjo po vandenyno dugnu 56 km gylyje; jo epicentras buvo maždaug už 1,4 tūkst. km į šiaurės rytus nuo Japonijos šiaurinio miesto Saporo, pridūrė USGS.

Paramuširo saloje esančio Severo Kurilsko miesto gyventojams buvo nurodyta evakuotis į aukštesnes vietas dėl galimų niokojančių cunamio bangų pavojaus.

„Žmones veda į aukštesnes vietas. Organizuotai evakuoti vaikų darželio ir moksleivių auklėtiniai“, – nurodė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija ir pridūrė, kad evakuota iš viso apie 400 žmonių.

Vėliau paskelbtame ministerijos pranešime sakoma, kad Severo Kurilską pasiekė pirmoji apie 50 cm aukščio cunamio banga, bet informacijos apie kokią nors žalą kol kas neturima.

"Cunamių grėsmė išlieka, todėl Severo Kurilsko gyventojai liks saugioje zonoje aukštesnėse vietose", - nurodė ministerija.

Keturios piečiausios Kurilų salos – Iturupas, Kunaširas, Chabomajus ir Šikotanas – yra teritorinio ginčo tarp Rusijos ir Japonijos objektas.

Tarp Ochotsko jūros ir Ramiojo vandenyno esančios salos anksčiau priklausė Japonijai, bet paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis jas užėmė Sovietų Sąjungos armija.

Japonija jas vadina Šiaurės Teritorijomis.