„Manau, mums reikia planuoti, kad tai tęsis mažiausiai keletą mėnesių“, – sakė JAV gynybos sekretorius Markas Esperis, remdamasis tokių šalių ir regionų kaip Kinija, Pietų Korėja ir Honkongas patirtimi.

M. Esperis ir generolas Markas Milley, Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas, per internetinę konferenciją pateikė atsakymų į klausimus, užduotus JAV kariškių iš viso pasaulio.

Šie klausimai buvo pateikti iš anksto ir perskaityti abiem aukščiausio rango Pentagono civiliui ir kariniam lyderiams.

Pasak M. Milley, visi ženklai rodo, kad koronaviruso krizė dar veikiausiai tęsis „nuo aštuonių iki dešimties, galbūt 12 savaičių, panašiai apie tris mėnesius“.

„Tai gali arba nebūti taikytina Jungtinėms Valstijoms. Tai gali būti arba nebūti taikytina įvairioms šalims, skirtingoms aplinkybėms. Tačiau pamatysime“, – pridūrė kariškis.

„Jeigu taip nutiktų, galite laukti [krizės pabaigos] apytikriai gegužės pabaigoje, birželį – maždaug tuo metu. Galbūt tai galėtų trukti iki liepos ar panašiai. Tačiau mes tai įveiksime“, – pabrėžė M. Milley.

Abu Pentagono lyderiai perspėjo, kad pandemija gali destabilizuoti kai kurias valstybes ir kad jose susidariusi padėtis gali tapti grėsme Jungtinėms Valstijoms.

Pandemija „kai kuriais atvejais galėtų vesti... į tam tikrus pakrikimus. Ji gali vesti į politinį chaosą tams tikrose šalyse. Turime būti tam nusiteikę“, – kalbėjo M. Milley.

Jis pažymėjo, kad kaukių, pirštinių ir respiratorių stygius gali atnešti „rimtų padarinių kai kurių šalių viduje, toli peržengiančių betarpiškas medicinos problemas“.

M. Esperis sakė, kad Jungtinės Valstijos padės savo sąjungininkėms, bet „potencialų priešininką ar priešininkus [koronavirusas] gali priversti veikti įvairiais būdais – būdai, darančiais poveikį mūsų saugumo padėčiai, mūsų parengčiai“.

„Taigi, turime būti labai atidūs ir stebėti, kaip visa tai klostysis“, – pabrėžė jis.