„Netrukus Amerika vėl bus atvira verslui. Jau labai greitai, – tikino D. Trumpas. – Daug greičiau nei po trijų ar keturių mėnesių.“

Pirmadienį Sent Luiso federalinio rezervo banko prezidentas Jamesas Bullardas sakė, jog vyriausybė turėtų apsvarstyti galimybę trims mėnesiams uždaryti didžiąją dalį įmonių, kad įveiktų pandemiją.

JAV vadovas nepaminėjo J. Bullardo, tačiau pareiškė: „Neleisime, kad sprendimas būtų blogesnis už problemą.“

Kaip skelbia „Bloomberg“, prezidento aplinkos žmonių teigimu, praėjusią savaitę D. Trumpas pradėjo kalbėti, kaip grąžinti amerikiečius į darbą. Įdomu tai, kad nuo sprendimo taikyti „socialinio atsiribojimo“ priemones, kurios sulėtino šalies ekonomiką, nes žmonės sėdi namuose, vengia maitinimo įstaigų ir bendravimo, buvo praėjusios vos kelios dienos.

„Pasakysiu tiesiai šviesiai: nekalbu apie mėnesius. Vėl atidarysime savo šalį, – tvirtino D. Trumpas. – Negalime jos laikyti uždarytos neapibrėžtą laikotarpį. To nebus.“

Taip pat jis sakė, kad, jeigu dėl socialinio atsiribojimo priemonių ekonomiką ištiks pakankamai gili recesija, gali padaugėti mirčių dėl savižudybių ir kitų priežasčių, ne tik koronaviruso. Galbūt vienose šalies dalyse bus galima tęsti ekonominę veiklą, nors kitos tebekovos su virusu.

„Pavyzdžiui, galime pradėti galvoti apie tas šalies dalis, kurios yra paveiktos labai nežymiai, – pasiūlė JAV prezidentas. – Vienu metu galime daryti du dalykus. Mūsų šalis daug ką sužinojo. Sužinojome apie socialinio atsiribojimo priemones, sužinojome, kad kurį laiką geriau nespausti vienas kitam rankų.“

Jis pripažino, kad padėtis ko gero dar blogės, tačiau pabrėžė: „Mes mėginame pasirūpinti, kad nebūtų labai blogai“. Tai esą medicininė problema. „Mes neleisime, kad ji virstų ilgalaike finansine problema“, – sakė D. Trumpas.

„Mes laimėsime šią kovą. Mes laimėsime šį karą ir mes jį laimėsime daug greičiau nei mano daugelis žmonių“, – kalbėjo prezidentas.

Jis pabrėžė, kad ilgai besitęsiantis ekonomikos paralyžius galiausiai lemtų daugiau mirčių nei koronavirusas. Jis sakė: „Jei spręstų medikai, jie ko gero sakytų: izoliuokimės, izoliuokime visą pasaulį“. Tačiau tokiai ekonomikos galybei kaip JAV, tai ilgainiui nebūtų sprendimas.

Keliskart kalbėjęs apie „kinų virusą“, D. Trumpas dabar paragino neversti atsakomybės dėl koronaviruso krizės azijiečių kilmės žmonėms.

Svarbu apsaugoti azijietiškų šaknų turinčius amerikiečius JAV, sakė jis.

„Tai puikūs žmonės“, – pabrėžė D. Trumpas. Viruso plitimas esą jokiu būdu nėra jų kaltė.

Delfi primena, kad Niujorko meras pirmadienį paragino JAV prezidentą D. Trumpą visoje šalyje paskelbti karantiną, kad būtų sulaikytas naujojo koronaviruso plitimas, ir prašė ligoninėms itin reikalingų priemonių.

Billas de Blasio sakė, kad Amerikos federalinė vyriausybė turėtų visai šaliai išleisti įsakymus, tokius kaip Kalifornijos nurodymas likti namuose ar panašios priemonės Niujorke.

„Jie turi būti visur“, – televizijai CNN sakė B. de Blasio, kuris COVID-19 „deguonimi“ pavadino žmonių tarpusavio kontaktus.

„Jei nesukursite socialinės distancijos,.. bus prarasta tūkstančiai gyvybių, kurias būtų galima išgelbėti. Paprasčiausiai taip“, – pridūrė B. de Blasio.

Maždaug trečdalis amerikiečių dabar praktiškai patiria įvairaus laipsnio suvaržymus, įskaitant tris didžiausius šalies miestus Niujorką, Los Andželą ir Čikagą.

Aštuonios valstijos, tarp jų Ilinojus ir Naujasis Džersis, nurodė gyventojams be būtinos priežasties niekur neiti iš namų, bet D. Trumpas kol kas priešinosi raginimams paskelbti visuotinį karantiną.

Jungtinėse Valstijose virusas pirmiausia ėmė plisti Vašingtono valstijoje, bet dabar Niujorkas yra JAV protrūkio epicentras: mieste užregistruota maždaug 11 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir daugiau kaip 90 mirties atvejų.

„Šią savaitę bus blogai, ateinančią savaitę bus [dar] blogiau. Turime apie tai kalbėti atvirai: tai tik pradžia“, – perspėjo B. de Blasio.

Meras nurodė, kad miesto viešosios ligoninės medicininių priemonių turi tik savaitei, ir paragino federalinę vyriausybę paspartinti gamybą.

„Tiesiogine prasme noriu matyti šimtus [plaučių] vėdinimo aparatų, noriu matyti pirmuosius šimtus tūkstančių ir milijonus kaukių. Jei tai nepasirodys pradedant šia savaite, atsidursime prie taško, kai nebus galima išgelbėti žmonių, kuriuos būtų buvę galima išgelbėti“, – sakė jis.

Sekmadienį D. Trumpas nurodė Kalifornijoje, Niujorko ir Vašingtono valstijose įkurti krizinius medicinos centrus, kuriuose būtų 4 000 vietų ligoniams gydyti.