„Pastangos kontroliuoti COVID-19 bendruomenėje tikriausiai nebus sėkmingos, jei kalėjimuose ir kitose sulaikymo vietose nebus vykdomos griežtos infekcijos prevencijos ir kontrolės priemonės, adekvatus testavimas, gydymas ir priežiūra“, – sakoma pirmadienį paskelbtoje PSO Europos regiono biuro ataskaitoje.

Kalinami žmonės „dėl sąlygų, kuriomis gyvena, tikriausiai bus labiau pažeidžiami“ koronaviruso sukeliamos ligos (COVID-19) protrūkio, palyginti su likusia visuomenės dalimi, sakoma 30 puslapių ataskaitoje.

PSO Europos regiono biuras, be kitų dalykų, rekomenduoja įvertinti, ar galima apriboti bendravimą su darbuotojais ir lankytojais, taip pat matuoti visų į įstaigą ateinančių asmenų temperatūrą.

Pažymima, kad kalėjimuose „privalo būti palaikomos visų paveiktų žmonių teisės, o visos visuomenės sveikatos priemonės privalo būti taikomos be jokios diskriminacijos“.

Todėl bet koks sprendimas izoliuoti kalinį privalo būti pagrįstas „medicinine būtinybe“.

PSO Europos regionas apima 53 valstybes nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno; jam priskiriamos tokios skirtingos šalys kaip Rusija ir Andora, Vokietija ir Tadžikistanas.

2019 metų pabaigoje organizacija perspėjo dėl sunkumų gaunant sveikatos priežiūrą Europos kalėjimuose, iš dalies lemiančių prastą kalinių sveikatą.

Nors kalinių skaičius Europoje 2016–2018 metais reikšmingai sumažėjo, aštuoniose valstybėse, įskaitant Prancūziją, vis dar yra „rimtų problemų dėl kalėjimų perpildymo“, sakoma 2019-ųjų balandį paskelbtoje Europos Tarybos ataskaitoje.