„Atsivežėme Kinijoje naudojamų specialių vaistų, kurie, kaip teigiama, pagerino pacientų, kuriems reikėjo intensyvios priežiūros, būklę ir sutrumpino jų buvimą intensyvios terapijos skyriuose nuo 11–12 dienų iki keturių dienų“, – sakė ministras Fahrettinas Koca.

Jis nesuteikė daugiau informacijos apie šį vaistą, tačiau koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 pacientams gydyti Kinijoje, taip pat Prancūzijoje buvo pasitelktas antimaliarinis vaistas chlorokvinas.

Kai kurie tyrėjai sako, kad chlorokvinas leidžia tikėtis gerų perspektyvų, tačiau mokslininkai sutaria, jog reikia atlikti daugiau bandymų, siekiant išsiaiškinti, ar jis iš tiesų veiksmingas ir saugus.

Pirmadienio vakaro duomenimis, Turkijoje nustatyti iš viso 1 529 koronaviruso atvejai, 37 žmonės mirė.

F. Koca sakė, kad pirmadienį iš Kinijos buvo atgabenta 50 tūkst. greitųjų testų rinkinių. Iki ketvirtadienio šalį turėtų pasiekti dar 300 tūkst. rinkinių.

Ministras pridūrė, kad Kinijos vyriausybė sutarė su Turkija dalytis informacija apie naująjį koronavirusą, šalims stiprinant bendradarbiavimą kovoje su pandemija.

F. Koca nepatikslino, kuriose Turkijos vietovėse nustatyti COVID-19 atvejai, tačiau sakė, kad virusas išplito visoje šalyje.

Visgi ministras nurodė, kad mažiau nei dešimt COVID-19 atvejų patvirtinta Vano provincijoje, besiribojančioje su koronaviruso smarkiai paveiktu Iranu.

Jis taip pat sakė, kad tarp užsikrėtusiųjų yra ir sveikatos priežiūros darbuotojų, tačiau konkrečių skaičių nenurodė.

Per spaudos konferenciją Ankaroje F. Koca sakė, kad per krizę bus papildomai įdarbinti dar 32 tūkst. sveikatos priežiūros darbuotojų.

Jis pabrėžė, kad Turkijoje gaminamos apsauginės kaukės „nebus eksportuojamos“, nes jų reikia pačiai šaliai.

Būta spėlionių, kad ministras gali pranešti apie nepaprastosios padėties paskelbimą. Tačiau F. Koca paragino turkus „patiems sau paskelbti nepaprastąją padėtį“ ir griežtai laikytis Ankaros jau anksčiau įvestų priemonių.

Valdžia nurodė visiems 65 metų ir vyresniems asmenims, taip pat žmonėms, turintiems lėtinių ligų, likti namuose. Be to, buvo laikinai uždaryta dauguma viešųjų erdvių.