„Jungtinės Valstijos nusivylusios jais ir tuo, ką jų elgesys gali reikšti Afganistano ir mūsų bendriems interesams“, – sakoma M. Pompeo pranešime, paskelbtame po derybų Kabule su prezidentu Ashrafu Ghani ir jo varžovu Abdullah Abdullah.

„Jų nesugebėjimas [susitarti] pakenkė JAV ir Afganistano santykiams ir, deja, negerbia afganistaniečių, amerikiečių ir koalicijos partnerių, aukojusių savo gyvybes ir išteklius kovojant, kad šiai šaliai būtų sukurta nauja ateitis“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

M. Pompeo nurodė, kad Jungtinės Valstijos nedelsdamos sumažins pagalbą Afganistanui milijardu dolerių, o 2021 metais atims dar milijardą.

JAV svarstys tolesnius finansavimo karpymus, pridūrė valstybės sekretorius, įskaitant atsisakymą suteikti paramos per bet kokias būsimas donorų konferencijas.

M. Pompeo šį pareiškimą paskelbė atvykęs į Katarą derybų su Talibano kovotojais per aukščiausio lygio iki šiol surengtą susitikimą tarp šios islamistų grupuotės ir Jungtinių Valstijų.

Valstybės sekretorius sakė, kad Vašingtonas vykdo savo planus išvesti amerikiečių pajėgas iš Afganistano, kaip buvo nutarta vasario 29-osios susitarimu su Talibanu.