27 valstybių narių ambasadorių susitarimas rodo, kad veikiausiai bus baigta ilgai trunkanti saga, supykdžiusi Skopję ir Tiraną ir pakursčiusį abejones dėl ES įsipareigojimo Vakarų Balkanams.

Dabar per derybas, kurios dėl koronaviruso pandemijos vyks vaizdo ryšiu, sprendimą turės patvirtinti Europos reikalų ministrai, o vėliau šią savaitę jis bus paskelbtas oficialiai.

Pernai spalį Paryžiaus vadovaujama kelių valstybių grupelė užblokavo Bendrijos plėtrą, atsisakydama leisti pakviesti Šiaurės Makedoniją ir Albaniją pradėti derybas dėl narystės bloke.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) tada pareikalavo griežtesnių stojimo į ES reikalavimų, bet praėjusį mėnesį jis uždegė žalią šviesą derybų su Skopje ir Tirana pradžiai pareiškęs, kad Europos Komisijos pasiūlytų priėmimo proceso pokyčių pakanka.

Vis dėlto Albanija susiduria su iššūkiais dėl reikalaujamų reformų rinkimų ir politinių partijų finansavimo srityse, taip pat dėl kai kurių aukštesnės instancijos teismų veikimo, sakoma susitarimo projekte, kurį matė AFP.

Šios reformos turi būti įgyvendintos prieš tarpvyriausybinę konferenciją, per kurią bus paskelbta oficiali stojimo proceso pradžia.

„Žalia šviesa iš valstybių narių palengvins atmosferą prieš Balkanų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuris planuojamas gegužės pradžioje Zagrebe, jei jis gali būti surengtas“, – teigė vienas aukšto rango diplomatas.

Tačiau procesas dėl pirmųjų naujų ES narių priėmimo nuo 2013 metų, kai Bendrijos nare tapo Kroatija, greičiausiai tęsis ilgus metus.