Kaip pirmadienį paskelbė valstybinės institucijos, Ispanijoje 87 proc. mirusiųjų nuo koronaviruso yra 70 metų ir vyresni. „Tai – pati pažeidžiamiausia grupė“, – spaudos konferencijoje tvirtino nepaprastųjų situacijų komisijos atstovas spaudai, epidemiologas Fernando Simonas.

Visgi faktas, kad koronavirusas šienauja vyresnio amžiaus asmenis – jau nebenaujiena. Kur kas daugiau nerimo šalyje pasėjo naujausia Ispanijos policijos informacija.

Kaip pirmadienį kitoje spaudos konferencijoje pranešė šalies policijos atstovas Jose Angelis Gonzalezas, pareigūnai pastebėjo neleistinę ir piktybinę veiklą, kuria stengiamasi sugriauti ir taip ekstremaliomis sąlygomis dirbančią šalies sveikatos sistemą ir pakenkti ligoninėms.

Anot jo, pastarosiomis dienomis į ligoninių elektroninius paštus ir asmeniškai medikams pradėti siųsti laiškai su „itin pavojingu virusu“.

„Akivaizdus tikslas – sugriauti ligoninių informacinę veiklą“, – konstatavo J. A. Gonzalezas, pridūręs, kad per pastarąsiasias dienas policija identifikavo ir dar mažiausiai 200 melagingų pranešimų bei žinučių, kuriomis socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje sąmoningai siekiama sėti paniką.

„Virusas buvo adresuojamas medicininiam personalui. Jokiu būdu neatidarinėkime laiškų, gaunamų iš neaiškių adresatų. Tai vienintelis tikras būdas apsisaugoti nuo šių piktavalių pinklių. Atidarius šiuos laiškus bus bandoma prasiskverbti į elektronines ligoninių sistemas“, – perspėjo pareigūnas.

Anot jo, paskutinėmis dienomis paniką bandoma sėti ir per Ispanijoje itin plačiai vartojamą „WhatsApp“ programėlę – žmonėms masiškai siuntinėta garso žinutė su raginimu kuo greičiau pulti ir parduotuves ir apsipirkinėti, nes vėliau dėl nepaprastosios padėties įvedimo neva to padaryti nebebus galima.

Kita persiuntinėjama žinutė informavo apie neva viename iš Ispanijos kalėjimų kilusį maištą – prie jos buvo prisegtas ir vaizdo įrašas. Paaiškėjo, kad jis dar prieš porą savaičių darytas Italijoje.

Kaip pranešė „Cadena Ser“, pareigūnai jau pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl kai kurių „Twitter“ vartotojų Mursijoje ir Barselonoje – iš jų paskyrų buvo skleidžiama informacija, kuria siekiama kiršinti žmones ir vykdyti nusikalstamas veikas prieš valstybės politikus.

Vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska pirmadienį pareiškė, kad dėl įvairių karantino taisyklių pažeidimų policijos pareigūnams jau teko sulaikyti 600 asmenų. Iš viso policija dėl šio tipo pažeidimų yra gavusi jau per 60 tūkst. skundų.

Lyginant su sekmadieniu, per parą užsikrėtimų skaičius nuo koronaviruso šalyje išaugo 16 proc. Į ligoninę dėl kvėpavimo sutrikimų paguldyta šalies videmimistrė Carmen Calvo. Jai įtariamas koronavirusas – šiuo metu yra laukiama testo rezultatų.

Didžiausiu koronaviruso židiniu Ispanijoje išlieka šalies sostinė Madridas. Jame užsikrėtusių oficialiais duomenimis yra daugiau nei 10 tūkst. Mirusių jau priskaičiuojama 1263.

„Artimiausios dienos bus kritinės. Turime būti užtikrinti, kad taikomos priemonės yra efektyvios. Pozityvu yra tai, kad šiuo metu žmonių judėjimas tarp miestų ir miestuose sumažėjęs 85 ir 90 proc. ir tikimės, kad ši žmonių izoliacija duos rezultatų, – tikino F. Simonas. – Ispanija nėra Kinija, kur visiškai izoliavo tik vieną provinciją. Ispanijoje infektuotų yra visuose regionuose. Turime laikytis labai griežtų izoliacijos priemonių ir tik tuomet sugebėsime pasipriešinti šiai tikru priešu tapusiai ligai.“

Ispanijoje koronaviruso aukų padaugėjo iki 2 182, per pastarąją parą mirus dar 462 žmonėms, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Ispanija yra labiausiai pandemijos paveikta šalis po Kinijos ir Italijos: joje patvirtinta jau per 33 tūkst. susirgimo COVID-19 atvejų, o mirčių padaugėjo 27 proc., palyginus su ankstesnę dieną paskelbtais duomenimis.

Anot ministerijos, sunkiausia padėtis šiuo metu klostosi Madrido rajone, kur nustatyti 9 702 užsikrėtimo atvejai, ir 4 705 pacientus turinčioje Katalonijoje.

Ispanijos žiniasklaida pranešė, kad dėl kvėpavimo sutrikimų buvo hospitalizuota ir vicepremjerė Carmen Calvo. Šiuo metu ji laukia tyrimų dėl COVID-19 rezultatų.