Islandija, kuri pareiškė ištyrusi daugiau savo gyventojų nei bet kuri kita šalis, išsiaiškino, kad apytikriai pusei žmonių, kuriems buvo nustatytas Covid-19 virusas, jokie simptomai nepasireiškė.

Tai „BuzzFeed News“ pranešė vyriausiasis Islandijos epidemiologas Thorolfuras Gudnasonas.
Apytikriai trečdaliui žmonių, kurių organizme randamas virusas, simptomai pasireiškia vėliau arba apskritai nepasireiškia, sekmadienį pranešė „South China Morning Post“, su nuoroda į įslaptintus Kinijos vyriausybės duomenis.

Didelė besimptomių atvejų proporcija gali komplikuoti pastangas suvaldyti ligos plitimą, nes daugumoje šalių testuojami tik akivaizdžiai sergantys pacientai.

Praeitą mėnesį bendros PSO ir Kinijos misijos ataskaitoje tokie užsikrėtimo atvejai buvo apibūdinti kaip „palyginti reti“ ir, esą, vargu ar galintys būti pagrindinė perdavimo priežastis.

„Vis labiau aiškėja, kad žmonės, kuriems Covid-19 simptomai nepasireškia arba pasireiškia silpnai, prie ligos plitimo prisideda labiau, nei buvo manoma anksčiau, ir tai apsunkina viruso kontrolę“, – anksčiau šį mėnesį tviteryje rašė buvęs JAV maisto ir vaistų administracijos vadovas Scottas Gottliebas.

Pietų Korėjos duomenimis, daugiau nei 20 proc. jokių simtpomų nejaučiančių asmenų, kurių organizme buvo rastas koronavirusas, simptomai nepasireiškė ir hospitalizacijos metu.

Tai atspindi platų šalies įgyvendinto tekstavimo spektrą, kovo 16 d. žurnalistams pranešė Pietų Korėjos ligų kontrolės centro direktorius Jeongas Eun-Kyeongas.

Nemažai mokslinių tyrimų išvadų nurodoma Covid-19 savybė plisti tarp žmonių dar iki pasireiškiant ligai būdingiems simptomams – temperatūrai, kosuliui ir nuovargiui.

Virusų koncentracija

Didžiausia virusų koncentracija pacientų organizme – ypač nosyje – nustatoma iškart pasireiškus simptomams, nustatė kinų gydytojai, ištyrę 18 koronavirusu apsikrėtusių pacientų, kurie buvo nuodugniai stebimi kelias savaites.

Tyrime, kurio išvados buvo paskelbtos leidinyje „New England Journal of Medicine“, nustatyta, kad užsikrėtus koronavirusu, virusų genetinės medžiagos išskyrimas primena gripo atvejus, tačiau skiriasi nuo to, koks buvo užfiksuotas prieš 17 metų pacientams, kuriems buvo diagnozuotas sunkus ūminis respiracinis sindromas (SŪRS).

Vienam iš 18 pacientų simptomai nepasireiškė, nors virusų koncentracija buvo panaši, kaip pacientų su išreikštais simptomais, pranešė tyrėjai, o tai reiškia, kad virusą perduoti gali ir besimptomiai pacientai arba tie, kuriems pasireiškia nestiprūs simptomai.

Tyrėjų teigimu, šios išvados sutampa su tyrimais, teigiančiais, kad liga gali būti perduodama ankstyvoje užsikrėtimo stadijoje, ir numato, kad norint suvaldyti koronaviruso plitimą gali prireikti kitokių ligos nustatymo ir pacientų izoliavimo strategijų nei tos, kurios yra taikomos siekiant sukontroliuoti SŪRS.

Japonų mokslininkų tyrimas

Tyrėjai Japonijoje nustatė, kad laikas, per kurį naujai užsikrėtęs asmuo gali perduoti infekciją kitam asmeniui, yra maždaug 4,6 dienos – diena trumpiau, nei vidutinis inkubacijos laikotarpis.

„Tai rodo, kad užsikrėtusieji ligą perduoti gali dar prieš pasireiškiant simptomams“, – rašo Hiroshis Nishiura ir jo kolegos iš Hokaido universiteto medicinos mokyklos straipsnyje, kuris buvo paskelbtas leidinyje „International Journal of Infectious Diseases“.

86 proc. visų Covid-19 infekcijų nebuvo dokumentuota iki sausio 23 d., kai Kinija įvedė keliavimo apribojimus ir kitas sustiprintos kontrolės priemones, praeitą savaitę leidinyje „Science“ pranešė tyrėjai iš Kolumbijos universiteto.

„Ko gero būtent toks didelis neregistruotų infekcijų, kurių dauguma, greičiausiai, buvo besimptomės, koeficientas paskatino sparčią viruso plėtrą Kinijoje“, – rašo jie.

Šie duomenys paaiškina spartų viruso geografinį plitimą ir nurodo, kad suvaldyti šį virusą bus ypač sudėtinga.