„Privalote laikytis dviejų metrų atstumo vienas nuo kito“, - sakė B. Johnsonas Londone. Priešingu atveju esą reikės imtis griežtesnių priemonių. Apie tai vyriausybė per ateinančias 24 valandas „labai aktyviai“ galvos, sakė premjeras. Vyriausybė jau prieš tai neatmetė galimybės uždaryti atskiras zonas.

Esant gražiam orui, kai kurie britai sekmadienį vaikštinėjo Londono parkuose. Daug žmonių buvo ir Snoudonijos nacionaliniame parke Velse, Kornvalio paplūdimiuose Anglijos pietvakariuose bei Škotijos Hailande.


Anot kritikų, ir vyriausybei tenka atsakomybė dėl to, kad jos komunikacija nėra pakankamai aiški. B. Johsnonas prieš tai, viena vertus, paragino žmones likti namuose, antra vertus, pabrėžė didelę parkų svarbą sveikatai.

Padėtis šalyje tuo tarpu toliau aštrėja. Vienas medikas savaitgalį stočiai „Sky News“ sakė būgštaująs, kad jau netrukus reikės priiminėti sprendimus dėl gyvybės ir mirties. Viena to priežasčių – yra tik 5 000 plaučių ventiliavimo aparatų.

Nuo šeštadienio šalyje uždaryti barai, restoranai ir kavinės, taip pat naktiniai klubai, teatrai, kino teatrai, laisvalaikio centrai ir sporto studijos.

B. Johnsonas sekmadienį įspėjo, jog koronaviruso plitimas šalyje „įgauna pagreitį“.

Naujausi Sveikatos ir socialinės rūpybos departamento duomenys parodė, jog nuo COVID-19 Jungtinėje Karalystėje mirė 233 žmonės, o užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius pasiekė 5,018 tūkstančio.

„Skaičiai yra labai aiškūs ir jie vis sparčiau didėja“, – pareiškė vyriausybės vadovas.

Borisas Johnsonas

„Nuo Italijos atsiliekame tik keliomis savaitėmis – dviem ar trimis. Italai turi puikią sveikatos priežiūros sistemą. Tačiau paklausa visiškai pribloškė jų gydytojus ir slauges.“

Nors Didžioji Britanija ėmėsi įvairių priemonių, siekdama pažaboti viruso plitimą, šalyje vis karščiau diskutuojama apie tai, ar žmonės pakankamai rimtai atsižvelgia į įspėjimus laikytis socialinio atstumo ir ar vyriausybei nereikėtų imtis griežtesnių priemonių.

Kiek anksčiau sekmadienį vyriausybė pareiškė, jog iki 1,5 mln. žmonių, kuriems koronaviruso epidemija kelia ypatingai didelę grėsmę, turėtų likti namie mažiausiai 12 savaičių.

Turintiesiems gretutinių ligų, tokių kaip kaulų ar kraujo vėžiai, cistinė fibrozė, ar asmenims, kuriems buvo persodintas organas, sveikatos apsaugos pareigūnai patarė kuo labiau saugotis viruso ir, be kita ko, likti namuose ilgesnį laikotarpį.

„Žmonės turėtų likti namuose, saugoti nacionalinę sveikatos apsaugos sistemą ir savo gyvybes“, – pareiškė bendruomenių reikalų sekretorius Robertas Jenrickas.

Jo teigimu, vyriausybė „itin pažeidžiamų asmenų“ prašo imtis „papildomų priemonių apsisaugoti“. Bendruomenių departamentas taip pat nurodė laikotarpį, kurio, kaip nori valdžia, turėtų laikytis labiausiai pažeidžiami žmonės.

„Su žmonėmis, priskiriamais vienai ar daugiau rizikos grupių, susisieks jų šeimos gydytojai ir (arba) specialistai ir jiems primygtinai patars likti namuose mažiausiai 12 savaičių“, – sakė R. Jenrickas.

Taip pat ketinama paskelbti specialųjį telefono numerį, kuriuo bus galima skambinti dėl maisto ar vaistų pristatymo.

O penktadienį Anglijos valdžia pranešė, jog imasi griežtesnių priemonių susistabdyti viruso plitimą ir nurodė uždaryti barus, aludes ir restoranus.