Ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) pakartojo tą pačią sąmokslo teoriją, kurią neseniai iškėlė kinų pareigūnai, dėl naujojo viruso pandemijos apkaltinę Jungtines Valstijas.

„Nežinau, kiek tikras yra šis kaltinimas, tačiau kai jis yra, koks sveiko proto žmogus leistų jums atgabenti vaistų, – sakė A. Khamenei. – Galbūt jūsų vaistai dar labiau platins virusą.“

Jis taip pat nepateikdamas jokių įrodymų pareiškė, kad virusas „yra specialiai sukurtas Iranui, panaudojant iraniečių genetinius duomenis, kurie buvo surinkti skirtingomis priemonėmis“.

„Jūs galite atsiųsti gydytojų ir terapeutų. Galbūt jie norės čia atvykti ir asmeniškai pamatyti jų sukurtų nuodų poveikį“, – pareiškė Irano dvasinis vadovas.

Niekur pasaulyje nėra įrodymų, kurie paremtų A. Khamenei teiginius.

Tačiau jis iš esmės pakartojo tai, ką anksčiau šį mėnesį tviteryje parašė Kinijos vyriausybės atstovas Lijianas Zhao (Lidzianas Džao), pareiškęs, kad „JAV kariuomenė atnešė epidemiją į Uhaną. Būkite skaidrūs! Paviešinkite savo duomenis! JAV mums yra skolinga paaiškinimą!“

Kinijos atstovas taip pat nepateikė jokių įrodymų paremti savo teiginius. Dėl to JAV valstybės sekretorius iškvietė Kinijos ambasadorių pasiaiškinti.

Uhanas yra Kinijos miestas, kuriame gruodį buvo užfiksuoti pirmieji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Pastarosiomis dienomis JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija vis dažniau šį virusą vadina „kiniškuoju“ arba „Uhano“.

Mokslininkai kol kas tiksliai nenustatė, kaip pirmieji žmonės užsikrėtė šiuo virusu. Turimi įrodymai leidžia teigti, kad virusas kilo nuo šikšnosparnių, nuo kurių užsikrėtė kitas gyvūnas, o nuo jo Uhano turguje užsikrėtė žmonės. Dabar likviduotame Huanano jūros gėrių didmeninės prekybos turguje buvo parduodama daugybė egzotiškų gyvūnų, įskaitant milžiniškas salamandras, krokodiliukus ir meškėnus.

Praėjusią savaitę medikų recenzuojamame moksliniame žurnale „Nature Medicine“ paskelbtame straipsnyje sakoma, jog yra „neįtikima“, kad naujasis virusas „atsirado po susijusio SARS-CoV tipo koronaviruso laboratorinės manipuliacijos“.

A. Khamenei savo įžvalgomis apie virusą pasidalijo sakydamas kalbą, kuri sekmadienį buvo transliuojama visame Irane persų Naujųjų metų proga.

Irane jau patvirtinta daugiau nei 21,6 tūkst. koronaviruso atvejų, o 1,685 tūkst. žmonių mirė, parodė sekmadienį valdžios paskelbti oficialūs duomenys.

Iranas yra viena labiausiai nuo viruso nukentėjusių pasaulio šalių. Artimuosiuose Rytuose aštuoni iš dešimties užsikrėtimo atvejų tenka Iranui. Iš šios šalies išvykę žmonės išplatino virusą daugelyje šalių.

Irano pareigūnai amerikiečių pagalbos siūlymus krizės metu laiko nenuoširdžiais. Jie kaltina D. Trumpo administraciją norint pasinaudoti galimybe „maksimaliai spausti“ Teheraną. Tačiau JAV, nepaisant priešiškumo Iranui, ir anksčiau yra siūliusios savo pagalbą, pavyzdžiui, kai 2003 metais Iraną sukrėtė galingas žemės drebėjimas.

Kaltės permetimas kitiems gali būti naudingas Irano vyriausybei, kuri sulaukia vis didesnio visuomenės pasipiktinimo dėl to, kad kelias dienas neigė, jog numušė Ukrainos oro bendrovės keleivinį lėktuvą ir pražudė 176 žmones. Iraniečiai taip pat yra nepatenkinti valdžia dėl ekonominių problemų.

Radikalūs Irano lyderiai yra ir anksčiau kėlę sąmokslo teorijų, kai jiems tai būdavo naudinga. Pavyzdžiui, buvęs šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Achmadinedžadas) reiškė abejonių dėl rugsėjo 11-osios išpuolių ir juos vadino „dideliu melu“. O Holokaustą jis yra pavadinęs „mitu“.