Rusija praėjusį gruodį paskelbė tapusi pirmąja pasaulyje šalimi, pradėjusia eksploatuoti hipergarsines raketas. Tokių ginklų sistemų sukūrimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui buvo prestižo reikalas.

Hipergarsinės raketos laikomos potencialiai pavojingesnėmis už įprastas balistines ar sparnuotąsias raketas, nes priešiškos gynybos sistemos sunkiai jas numuša. JAV gynybos departamentas penktadienį pareiškė, kad tokios raketos yra labai manevringos ir gali skrieti skirtingame aukštyje. Jos dėl savo didelio greičio per minutes gali pasiekti taikinius už šimtų ar net tūkstančių kilometrų.

Todėl hipergarsinių raketų kūrimas yra vienas „didžiausių prioritetų“, pabrėžė Pentagonas.

Rusija gruodį pradėjo eksploatuoti „Avangard“ tipo hipergarsines raketas. Tarpžemyninių raketų veikimo nuotolis, Rusijos duomenimis, yra 4 000 km. Jų greitis esą 20 kartų viršija garso greitį, įmanomas net 27 kartus didesnis nei garso greitis – tai būtų daugiau kaip 33 000 km/h.

Rusijos duomenimis, „Avangard“ raketos gali pramušti bet kokį šiuo metu esantį gynybos skydą. V. Putinas praeityje šias raketas yra pavadinęs „absoliučiu ginklu“, kuris „praktiškai yra neįveikiamas“. Hipergarsines raketas kuria ir Kinija.