Epidemijai tęsiantis, nepaisant visų vyriausybės pastangų ją sustabdyti, bendras žmonių, kuriems nuo protrūkio pradžios buvo diagnozuotas susirgimas COVID-19, išaugo iki 47 021.

Ankstesnis vienos paros koronaviruso aukų rekordas Italijoje buvo užregistruotas trečiadienį, kai mirė 475 žmonės.

Svarsto imtis griežtesnių priemonių

Kovoje su koronaviruso plitimu Italijos vyriausybė svarsto naujas, dar drastiškesnes priemones. Per ateinančiais 24-48 valandas galimi nauji ribojimai, penktadienį sakė regionų ministras Francesco Boccia. Be kita ko, jis įvardijo galimybę uždrausti bet kokią veiklą lauke.

„Deja, ir šiandien skaičiai dar nejuda teisinga kryptimi, nei kalbant apie naujas infekcijas, nei apie mirtis, kurių smarkiai daugėja“, - sakė labiausiai pandemijos paveikto Lombardijos regiono gubernatorius Attilio Fontana. Todėl šiaurinių Italijos regionų gubernatoriai reikalauja uždaryti visas valstybines ir privačias įstaigas, išskyrus būtiniausias, ir pasitelkti armiją, kuri kontroliuotų, kaip įgyvendinamos karantino priemonės.

Visoje Italijoje nuo kovo 10-osios galioja draudimas gyventojams išeiti iš namų. Restoranai, barai ir parduotuvės uždarytos. Žmonės gali palikti namus tik darbo tikslais, apsipirkti ar nueiti pas gydytoją ar į vaistinę. Iki šiol žmonėms leidžiama sportuoti lauke, jei jie tai daro vieni ir netoli savo gyvenamosios vietos.


„Bėgiojimas gatve yra galimybė pabėgti nuo piliečio pareigų, ir tai vėliau sukelia riziką“, - dienraščiui „Corriere della Sera“ sakė Maurizio Casasco, Europos ir Italijos sporto medikų sąjungos prezidentas. Jis teigė visiškai pritariąs dar griežtesniems suvaržymams. „Mūsų elgesyje negali būti pilkųjų zonų. Ir aš klausiu savęs, ar italai tikrai per naktį tapo sportininkais“, - kalbėjo M. Casasco.

Ketvirtadienio duomenimis, Italijoje virusas pražudė jau 3 405 asmenis – daugiau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

Pasaulyje naujuoju koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip ketvirtadalis milijono žmonių

Pasaulyje jau daugiau kaip ketvirtis milijono žmonių užsikrėtė naujuoju koronavirusu, rodo naujienų agentūros AFP apibendrinta statistika, pagrįsta iki penktadienio 17 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku paskelbtais oficialių šaltinių duomenimis.

Nuo protrūkio pradžios praeitų metų pabaigoje 163 šalyse ir teritorijose patvirtinti mažiausiai 256 296 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Iš šių žmonių 11 015 mirė.

Kinijoje, kurios Uhano miestas centrinėje Hubėjaus provincijoje tapo pirminiu protrūkio židiniu, užregistruota iš viso 80 976 susirgimo COVID-19 atvejų ir 3 248 pacientų mirtys.

Daugiausiai aukų ši pandemija pareikalavo Italijoje, kur mirė 4 032 žmonės iš 47 021 užsikrėtusiojo.

Diagnozuotų COVID-19 atvejų atspindi tik tam tikrą dalį tikrojo užsikrėtimų skaičiaus, nes daugelis šalių testuoja tik pacientus, kuriems pasireiškia sunkiausi simptomai.