V. Putinas, valdžioje esantis jau 20 metų, pritarė reformoms, leisiančioms jam potencialiai likti Kremliaus šeimininku iki 2036 metų, „anuliavus“ jo ankstesnes kadencijas.

Dėl šių pataisų balandžio 22 dieną planuojamas nacionalinis referendumas, tačiau dėl koronaviruso pandemijos balsavimas gali būti atidėtas, sako Rusijos pareigūnai.

Tuo metu A. Navalnas ketvirtadienį paskelbtame vaizdo įraše ragino savo šalininkus „pasišaipyti“ iš to balsavimo, kuris bus „visiškai falsifikuotas“.

43-ejų teisininkas pridūrė, kad rengti balsavimą per koronaviruso pandemiją būtų „nusikaltimas prieš pensininkus“, nes vyresnio amžiaus žmonės yra labiau pažeidžiami dėl viruso komplikacijų.

A. Navalnas apkaltino 67 metų V. Putiną siekiant apgauti rusus pataisomis, leisiančiomis jam vėl siekti prezidento posto.

„Visi žino, kad pirmą prezidento kadenciją gali turėti tik kartą – lygiai taip pat gali turėti tik vieną pirmąją meilę, vieną pirmagimį ir vieną pirmą širdies smūgį“, – kalbėjo A. Navalnas.

Užuot balsavę per balandžio 22-osios referendumą, rusai turėtų dalyvauti rugsėjį vyksiančiuose regioniniuose rinkimuose, kad išstumtų valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ iš valdžios, teigė A. Navalnas.

Nemažai Kremliui palankių deputatų neteko savo vietų per vietos valdžios rinkimus pernai rugsėjį, A. Navalnui paraginus savo šalininkus balsuoti „strategiškai“.

Anksčiau V. Putinas nekart neigė ketinantis bandyti likti prezidento poste pasibaigus antrajai jo kadencijai ir pritarė pataisai, iki dviejų kadencijų apribosiančiai terminą vienam asmeniui eiti prezidento pareigas.

Tačiau praėjusią savaitę jis palaikė pirmosios į kosmosą pakilusios moters – Valentinos Tereškovos – pasiūlymą, kad į reformų paketą būtų įtrauktas pakeitimas, atveriantis jam duris sugrįžti į Kremlių po 2024 metų.

Pagal dabartinę konstituciją V. Putinas nebegalėtų siekti naujos kadencijos prezidento poste, nes nuo 2012 metų jau dukart buvo išrinktas Kremliaus vadovu.

Nauja konstitucija leistų kadencijų skaitliuką nustatyti iš naujo.

Praeitą savaitę pataisų paketui sklandžiai pritarė parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba – ir regionų parlamentai. Anksčiau šią savaitę šiam pataisų paketui pritarė Rusijos Konstitucinis Teismas, o tada jį pasirašė V. Putinas.