Visoje valstijoje galiosiantis įsakas pradeda veikti „šį vakarą“, paskelbė gubernatorius Gavinas Newsomas.

„Mūsų tarpusavio priklausomybė šiuo metu reikalauja įsako valstijos mastu, kad žmonės liktų namie“, – pareiškė gubernatorius.

Kiek laiko bus taikoma ši priemonė, neaišku, nes pandemija yra „dinamiška situacija“, sakė G. Newsomas.

Kalifornija yra viena iš labiausiai koronaviruso paveiktų valstijų. Duomenis renkantis Johnso Hopkinso universitetas skelbia, kad čia nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 mirė mažiausiai 18 žmonių.

Virusas nustatytas maždaug tūkstančiui kaliforniečių.

Pasak G. Newsomo, nors nurodymas likti namuose yra privalomojo pobūdžio, policija tikriausiai nebus pasitelkta užtikrinti, kad jo būtų laikomasi.

„Manau, žmonės suvokia būtinybę imtis papildomų priemonių, supranta, kad reikia tai išgyventi, ir patys kontroliuos savo elgesį“, – sakė gubernatorius.


Pasak jo, išimtis bus taikoma pirmo būtinumo darbams ir užduotims, pavyzdžiui, maisto produktų įsigijimui.

„Norime, kad žmonės eitų į pirmo būtinumo darbus, norime, kad būtinus reikalus spręstų rūpestingai ir apgalvotai“, – sakė G. Newsomas.

Anot gubernatoriaus, degalinės, vaistinės, bankai ir skalbyklos priskiriami „ypatingos svarbos infrastruktūrai“ ir toliau dirbs.

Restoranai toliau gali tiekti maistą išsinešti ar kitais būdais pristatyti jį gyventojams į namus. Toliau dirbs ir maisto bankai.

Trečiadienį G. Newsomas laišku kreipėsi į prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), prašydamas federalinės pagalbos kovojant su krize. Laiške jis įspėjo, kad kai kuriose valstijos dalyse užsikrėtimo atvejų kas keturias dienas padaugėja dvigubai.

„Prognozuojame, kad per aštuonias savaites maždaug 56 proc. gyventojų – 25,5 mln. žmonių – užsikrės šiuo virusu“, – rašė gubernatorius.

Nurodymu likti namuose siekiama sumažinti šį skaičių, sakė gubernatorius ketvirtadienį.

„Nurodymo likti namuose tikslas yra kiek įmanoma labiau ištiesinti [plitimo] kreivę, – aiškino jis. – Kad mums pakeitus elgesį, šios prognozės netaptų realybe.“

Pasak G. Newsomo, pagal šias prognozes, Kalifornija turėtų pristigti maždaug 10 tūkst. lovų ligoninėse.

Universitetų bendrabučiai, viešbučiai ir moteliai pertvarkomi į erdves, skirtas gydyti lengvesnius simptomus turinčius žmones.

Kiek anksčiau Los Andželo meras Ericas Garcetti paskelbė analogišką nurodymą likti namuose didžiausio valstijos miesto gyventojams.

Mieste buvo uždrausti daugiau nei dešimties žmonių susibūrimai uždarose erdvėse.

Anksčiau šią savaitę nurodymai gyventojams likti namuose buvo paskelbti kai kuriose San Francisko įlankos regiono apygardose, įskaitant San Francisko miestą.

G. Newsomas ketvirtadienį taip pat parašė laišką Kongresui, kuriame prašoma Kalifornijai skirti „daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių pradinį finansavimą“ kovai su pandemija.

„Jei šiuo metu sulauksime kritikos, lai tai būna kritika už tai, kad į padėtį žiūrime rimtai“, – sakė G. Newsomas.

„Dabar metas mums visiems, kiekvienam atskirai ir mums visiems, kaip bendruomenei, suvokti, kad turime padaryti daugiau“, – pridūrė jis.