Brutalus Jyoti Singh užpuolimas viename sostinės autobusų išprovokavo savaites trukusias protesto demonstracijas visoje šalyje, pasibjaurėjimą pasaulyje ir atkreipė dėmesį į nerimą keliantį lytinių nusikaltimų skaičių Indijoje.

Keturi nuteistieji buvo pakarti prieš aušrą Tiharo kalėjime Indijos sostinėje, naujienų agentūrai AFP sakė kalėjimo vadovas Sandeepas Goelis.

„Visi keturi nuteistieji pakarti 5 val. 30 min. (vietos, 2 val. Lietuvos laiku)", – sakė jis.

Mirties bausmės Indijoje įvykdytos pirmą kartą nuo 2015 metų, nors šalyje yra beveik 400 mirti nuteistų asmenų.

Daugelis žmonių didžiausioje pasaulio demokratijoje pritaria mirties bausmei ir penktadienio egzekucijos išprovokavo nedideles šventes prie kalėjimo.

„Mes patenkinti, kad mano dukra pagaliau, po septynerių metų, sulaukė teisingumo, – prie kalėjimo žurnalistams sakė aukos motina Asha Devi. – Tie žvėrys pakarti.“

23 metų J. Singh su draugu 2012-ųjų gruodžio 16-osios vakarą važiavo namo iš kino teatro ir įlipo į lemtingąjį autobusą. Jame penki vyrai ir vienas nepilnametis draugą sumušė iki sąmonės netekimo, o J. Singh nusitempė į autobuso galą, kur ją žagino ir kankino metaliniu strypu.

Paskui fizioterapijos studentė ir jos draugas buvo išmesti iš autobuso į gatvę. J. Singh po 13 dienų mirė Singapūro ligoninėje nuo itin sunkių vidaus organų sužalojimų.

„Padori mergina nesibastytų 9 valandą vakaro“, – vėliau britų transliuotojo BBC dokumentiniam filmui, kuris Indijoje buvo uždraustas, sakė vienas kaltininkų.

„Užtvankos griuvimas“

2018 metais Indijoje užregistruoti beveik 34 tūkst. išžaginimų, rodo oficialūs duomenys. Skaičius laikomas tik ledkalnio viršūne; manoma, kad daug kitų aukų bijo apie tai pranešti.

Tačiau J. Singh kančios, taip pat ir tai, kad ji priklausė jaunų moterų, bandančių ištrūkti iš vis dar labai tradicinės visuomenės, kartai, palietė jautrią stygą.

„Tai buvo tarsi užtvankos griuvimas“, – sakė didžiuliuose protestuose dalyvavusi aktyvistė Kavita Krishnan.

„Tai neapsiribojo keršto troškimu. Moterys sakė, kad nenori iškeisti savo laisvės į saugumą... Vyko socialinis visuomenės prabudimas“, – prieš nuteistųjų egzekucijas AFP sakė ji.

Kilę protestai paskatino sugriežtinti bausmes žagintojams, įskaitant mirties bausmę tiems, kas pakartotinai įvykdo tokį nusikaltimą.

Nirbhaya (Nirbhaja, „Bebaime“) praminta J. Singh išgyveno pakankamai ilgai, kad nurodytų šešis savo užpuolikus, kurie visi buvo suimti. Keturi iš jų 2013 metais buvo nuteisti.

Penktasis, įtariamas gaujos lyderis, buvo rastas negyvas kalėjimo kameroje – manoma, kad jis nusižudė. Nusikaltime dalyvavęs 17-metis trejus metus praleido nepilnamečių kalėjime.

Po penktadienio egzekucijų žmonės šventė, nors vyriausybė dėl koronaviruso pataria vengti minios. Politikai tikriausiai suskubs reikšti pasitenkinimą.

Tačiau aktyvistei K. Krishnan tai tik maskuoja tolesnį vyriausybės nesugebėjimą užtikrinti teisingumo ir gerinti moterų saugumo padėties.

Prastai funkcionuojančioje Indijos baudžiamojo teisingumo sistemoje teisminio nagrinėjimo laukia kone 150 tūkst. išžaginimo bylų.

Vyriausybė „bando išlaikyti visuomenės žvilgsnį nukreiptą į kartuves, kad nukreiptų dėmesį nuo to, ko nepadarė“, sakė K. Krishnan.