Trečiadienį Europos Sąjunga pareiškė, kad Rusija kelia pavojų žmonių gyvybėms, vykdydama, kaip teigia blokas, melagingos ar klaidinančios informacijos apie pandemiją skleidimo „aktyvią kampaniją“.

„Tai yra amoralus mėginimas, pasitelkiant nepagrįstus kaltinimus, užmaskuoti savo pačių problemas kovojant su naująja infekcija“, – ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Jau ne pirmas kartas, kai ES bando dėl tam tikrų vidinių problemų apkaltinti Maskvą machinacijomis“, – pridūrė ji.

„Jei yra kaltinimai, turėtų būti ir įrodymai. Jei įrodymų nėra, tada kaltinimai neturėjo būti pareikšti, ypač rengiant tokią agresyvią ataką“, – sakė M. Zacharova.

Viename ES vidaus dokumente, su kuriuo susipažinusi naujienų agentūra AFP, perspėjama, kad prokremliška žiniasklaida propaguoja dezinformaciją apie COVID-19 infekciją, siekdami pagilinti krizę Vakaruose, pakertant pasitikėjimą sveikatos apsaugos sistemomis.

Kaip pavyzdžiai nurodomi pareiškimai, kad koronavirusas yra Kinijos, JAV ar JK panaudotas biologinis ginklas; kad protrūkis iš tikrųjų prasidėjo Jungtinėse Valstijose, o ne Kinijoje; arba kad šis užkratas yra pretekstas įvesti totalitarinį valdymą.

Savo perspėjimus Briuselis paskelbė, JAV pareigūnams prieš mažiau nei mėnesį pareiškus, jog su Rusija siejamos paskyros socialiniuose tinkluose dėjo koordinuotas pastangas skleisti nerimą dėl viruso. Maskva tuos kaltinimus irgi atmetė.