Nepaprastosios padėties įsake numatyta itin griežta bausmė žmonėms, kurie nesilaiko taisyklių, žinodami kad yra užsikrėtę. Jie galės būti pasiųsti už grotų 15 metų, jeigu dėl jų elgesio mirtų kitas žmogus.

Karantino pažeidėjams grės iki trejų metų laisvės atėmimo, o atvejais, kai dėl jų veiksmų užsikrečia kitas asmuo – iki penkerių.

Rumunijoje karantinas taikomas apie 3 800 žmonių; dauguma jų yra sugrįžusieji iš didelės rizikos zonų arba asmenys, kontaktavę su patvirtintais ar įtariamais koronaviruso nešėjais.

„Negalime leisti, kad neatsakingi piliečiai, kurie turėtų būti izoliuoti, nesilaikytų taisyklių, laisvai vaikščiotų tarp kitų ir keltų jiems pavojų būti užkrėstiems“, – pareiškė ministras pirmininkas Ludovicas Orbanas.

Šioje Rytų Europos valstybėje lig šiol buvo patvirtinti 227 užsikrėtimo virusu atvejai, tačiau apie aukas dar neskelbta. Dar 25 žmonės pasveiko.

„Šie skaičiai tikrai augs“, – ketvirtadienį per vaizdo konferenciją su premjeru ir regionų lyderiais sakė prezidentas Klausas Iohannisas.

K. Iohannisas pirmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį.

Šalyje uždaryti restoranai ir kavinės, taip pat draudžiami daugiau nei 100 žmonių susibūrimai.

Skrydžiai iš Italijos ir Ispanijos bei iš šių šalių buvo įšaldyti.

Artėjant Velykų atostogoms K. Iohannisas patarė rumunų diasporai, kurią sudaro daugiau nei 4 mln. žmonių, kol kas negrįžti namo.

„Su liūdesiu, bet nuoširdžiai turime pasakyti, kad šiais metais neturėtumėte grįžti namo“, – sakė jis ir pridūrė: „Iš esmės neįmanoma keliauti po Europą.“