Pasak vyriausybės, visos Vengrijos sienos nuo pirmadienio vidurnakčio buvo oficialiai uždarytos užsieniečiams. Apie šią nepaprastąją priemonę, kuria siekiama apsaugoti šalies piliečių sveikatą, buvo paskelbta vos kelios valandos iki jos įsigaliojimo.

Tačiau dėl tokio žingsnio pasienyje nusidriekė ilgos krovininių ir keleivinių transporto priemonių eilės, taip pat kilo neaiškumų oro uostuose, kur įstrigo nemažai keleivių, net ir turinčių Vengrijoje išduotus registracijos dokumentus.

Kelios dešimtys Vengrijoje gyvenančių užsieniečių ketvirtadienį buvo laikomi kartu mažoje patalpoje Budapešto oro uoste, laukdami, kol bus įleisti į šalį, pranešė vienas iš jų, laikraščio „The Guardian“ Vidurio ir Rytų Europos korespondentas Shaunas Walkeris.

Apie 60 žmonių daugiau nei devynias valandas buvo laikomi „koronos pragariškoje dėžėje“, kur galėjo miegoti tik ant grindų, tviteryje parašė jis.

„Europos ambasados buvo žodžiu patikintos, jog bus įsileisti užsieniečiai, galintys įrodyti, kad gyvena ir dirba Vengrijoje“, – pridūrė reporteris.

Remiantis vyriausybės įsaku, nuo antradienio į Vengriją nebegalės patekti jokie užsieniečiai, išskyrus turinčius šalyje artimų šeimos narių.

Tačiau atrodo, kad tokios taisyklės, bent jau kai kuriais atvejais, traktuojamos pareigūnų nuožiūra, nes, kaip naujienų agentūrai AFP pasakojo keli Budapešte gyvenantys užsienio valstybių piliečiai, jiems buvo leista įvažiuoti, pateikus oficialius Vengrijos dokumentus.

„Dėl taisyklių kilo painiava“, – anksčiau šią savaitę „Facebook“ vaizdo pranešime pareiškė JK ambasadorius.

„Skatiname [Vengrijos] vyriausybę leisti visiems Vengrijoje gyvenantiems JK piliečiams įvažiuoti į šalį“, – nurodoma ketvirtadienį Jungtinės Karalystės ambasados išplatintame pareiškime.

Kitas su anonimiškumo sąlyga AFP kalbintas ES ambasadorius pareiškė, kad „matyt, nėra aiškumo, kas gali įvažiuoti, o kas – negali“.

„Tikimės, kad bus laikomasi bendrųjų taisyklių ir kad piliečiai, turintys pagal ES reglamentus įregistruotus leidimus gali atvykti į savo šalį bei sugrįžti į savo darbą ir namus“, – sakė diplomatas.

Vengrų vyriausybė nuo pirmadienio neatsakė į kelis AFP prašymus paaiškinti taisykles.

Nuo pirmadienio prie Vengrijos sienos perėjų formuojasi kelių dešimčių kilometrų automobilių eilės, prasidedančios Austrijos ir Slovakijos teritorijose.

Susidūręs su kaimyninių šalių spaudimu Budapeštas antradienį pradėjo įleidinėti Rumunijos ir Bulgarijos piliečius, daugelis kurių norėjo naktį sugrįžti namo iš darbo Vakarų Europoje per Vengrijos teritoriją.

Vadinamieji „humanitariniai koridoriai“ leidžia automobilių vilkstinėms su specialiomis vinjetėmis keliauti nustatytais maršrutais su konkrečiais sustojimo punktais 21–5 val. vietos (22–6 val. Lietuvos) laiku.

„Koridoriai galėtų būti atidaromi ir dienos metu, jei to pareikalaus situacija“, – sakė vengrų vyriausybės atstovas Gergely Gulyasas.

Tuo metu kaimyninė Austrija ketvirtadienį paskelbė praplečianti savo sienų kontrolės priemonės: jos dabar taip pat bus taikomos Vengrijai bei Slovėnijai.

Panaši kontrolė jau buvo įvesta šalies pasienyje su Vokietija, Italija, Šveicarija ir Lichtenšteinu.