Koronavirusas atslinko tyliai ir keletą savaičių tūnojo tarsi nekeldamas grėsmės gyvybėms, tačiau vėliau Ispanijos sveikatos priežiūros sistemą užgriuvo tarsi lavina. Tūkstančiai užsikrėtusiųjų ir kenčiančių vyresnio amžiaus žmonių, šimtai mirusiųjų.

Tokia situacija šalies sostinėje Madride – mieste, kuriam labiausiai smogė koronoviruso epidemija. Iki šio trečiadienio Madrido ligoninėse fiksuota 390 mirčių, tai atskleidžia oficialūs Ispanijos intensyvios priežiūros gydytojų ir slaugų organizacijos (UCI) duomenys.

„Nesitikėjome tokio žaibiško ligonių antplūdžio, tačiau pacientus apibūdinti galima panašiai į tai, kokią informaciją gaudavome iš Kinijos: vyresnio amžiaus žmonės ir tie, kurie anksčiau turėjo plaučių ligų, sirgo diabetu, turėjo širdies veiklos sutrikimų“, – „El Mundo“ cituoja vieną iš „La Paz“ ligoninės medikų.

Susekti ir išrūšiuoti duomenis darosi vis sunkiau, ypač turint omenyje tai, kad diagnozuotų koronaviruso atvejų vis daugėja. Pirmadienio skaičiavimais, iš viso 35-iose oficialiai sveikatos priežiūros sistemai priklausančiose Madrido ligoninėse ir klinikose oficialiai buvo gydomi 3006 koronavirusu užsikrėtę asmenys.

13 proc. ligonių reikėjo intensyvios pagalbos, 88 iš jų mirė per 24 artimiausias valandas.

„Ir tai tik iš dalies iliustruoja žiaurų ligos smūgį – po vieną žmogų Madrido ligoninėse miršta kas 16 minučių“, – rašo „El Mundo“. Problema ta, kad į šią statistiką nepatenka privačių senų žmonių slaugos namų ir centrų informacija. O jie Ispanijoje jau tapo nebekontroliuojamais koronaviruso židiniais – skaičiuojama, kad tokiose įstaigose mirė daugiau nei 50 žmonių, o užsikrėtusiųjų yra šimtai.

Vėlgi, remiantis oficialiais Ispanijos sveikatos ministerijos duomenimis, pirmadienį Madride iš viso buvo registruotas 4871 koronaviruso atvejis – skaičiuojama, kad 100 tūkst. gyventojų teko 72,4 infekuoto asmens.

„Deja, bet akivaizdu, kad tai visiškai neatspindi tikrosios situacijos. Realūs skaičiai yra visiškai kiti, ir šią problemą reikia spręsti ne tik Madride. Būtina atlikti kiek įmanoma daugiau testų, kad galėtume suvokti tikrąjį epidemijos mastą“, – sako Ispanijos peidempiologijos sąjungos prezidentas Pere Godoy.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skaičiavimais, įprastai hospitalizuoti tenka 1 iš 5 užsikrėtusių koronavirusu. Remiantis šiuo principu galima teigti, kad iš 15 tūkst. infektuotų asmenų į ligoninę turėtų būti guldoma 3000. Anot ekspertų, atskirai reikėtų skaičiuoti asmenis, kurių organizmuose virusas dar tik inkubaciniame periode, trunkančiame nuo 5 iki 14 dienų. PSO vertinimais, dažniausiai po užsikrėtimo prireikia 6 dienų, per kurias paaiškėja, ar žmogų reikia guldyti į ligoninę.

Kaip teigė didelių Katalonijos ligoninių Sant Pau ir Vall d'Hebron atstovas, gydytojas Jordi Colomero, pačioms įstaigoms svarbiausia „išlaikyti labai griežtas izoliacijos ir darbuotojų apsaugojimo taisykles, nes yra milžiniška rizika, jog ligoninės gali tapti masiniais užsikrėtimo židiniais“.

Pavyzdžiui, Madrido „La Paz“ ligoninėje antradienį testai buvo atlikti 128 darbuotojams ir net 52 proc. iš jų koronaviruso testų rezultatai buvo teigiami.

„Vaikštai koridoriais ir bijai, kad infekuoti ligoniai gali būti ne toje vietoje, kur jie turi būti. Stresas tik didėja, ir jis tikrai nepadeda kokybiškai dirbti. Toks jausmas, kad dirbi nešvarioje zonoje“, – tvirtino viena iš ligoninės darbuotojų.

Siūlymų, kaip apsaugoti darbuotojus, yra daug, tačiau kylant įtampai situacija pamažu gali tapti nekontroliuojama.

Kaip vieną iš situacijos taisymo variantų J. Colomeras siūlo priemonę, jau išmėgintą Kinijoje. Tai – „visiškai švarios ligoninės“, kuriose atskirai būtų prižiūrimi koronavirusu neužsikrėtę asmenys.

„Tai leistų sukoncentruoti koronaviruso atvejus kituose centruose, išvengti papildomos rizikos. Dabartinė padėtis, kai infekuoti asmenys guli tose pačiose ligoninėse su kitais pacientais, yra labai sudėtinga ir gali dar labiau komplikuotis. O tai gali labai stipriai pabloginti ligonių priežiūrą, nes elementariai ims trūkti darbo rankų“, – tvirtina J. Colomeras.

Iš gydytojo lūpų ispanams siunčiama ta pati žinutė, kurią girdi Lietuva ir visas pasaulis. „Izoliuokitės, likite namuose“, – kartoja medikas.

Apie makabriškas prognozes, kokį mastą nepažabotas koronavirusas gali pasiekti Ispanijoje, galite paskaityti čia.

Artėja prie Irano

Pagal užsikrėtusiųjų skaičių Ispanija priartėjo prie Irano, kuris yra trečia labiausiai viruso paveikta šalimi po Kinijos ir Italijos.

Artimiausiomis dienomis užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius turėtų gerokai išaugti, plečiantis galimybėms atlikti testus dėl COVID-19 apie 46 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Madridas išlieka didžiausias koronaviruso židinys šalyje.

Sostinės valdžia ketvirtadienį vieną viešbutį pavertė ligonine nesunkiai sergantiems koronavirusu užsikrėtusiems pacientams, siekdama neperkrauti medicinos įstaigų.

Visoje šalyje intensyvios terapijos skyriuose dėl koronaviruso gydomi 939 pacientai.

Kaip ir kitose pasaulio vietose, nemažai užsikrėtusiųjų yra senyvo amžiaus asmenys. Maždaug 33 proc. pacientų yra vyresni nei 65 metų amžiaus, nurodė Sveiktos apsaugos ministerijos ekstremalios situacijos koordinatorius Fernando Simonas.

Nuo šeštadienio Ispanija beveik visiškai atsiribojo nuo išorinio pasaulio, siekdama sustabdyti viruso plitimą. Žmonėms leidžiama išeiti iš namų tik į darbą, įsigyti maisto ar vaistų, vykstant į medicinines įstaigas arba prižiūrint senyvo amžiaus asmenis.

Policija pranešė, kad per parą visoje šalyje buvo suimti 48 asmenys, nesilaikę judėjimo laisvę varžančių taisyklių.