„Derybų rezultatai paaiškės artimiausiomis savaitėmis“, – pareiškė Ukrainos nacionalinio banko vadovas Jakovas Smolijus.

TVF kovo pradžioje pranešė esantys pasirengęs besivystančių ekonomikų, neaukšto pragyvenimo lygio valstybėms skirti 50 mlrd. JAV dolerių sumą atitinkančių paskolų, o šią savaitę jo vadovė Kristalina Georgieva patikslino TVF pajėgus kovai su pandemija iš viso mobilizuoti paskolų už 1 trln. JAV dolerių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir TVF vadovė per pokalbį telefonu praėjusių metų pabaigoje pasiekė preliminarų susitarimą dėl naujos trejų metų trukmės 5,5 mlrd. JAV dolerių vertės Ukrainos kreditavimo programos, o per susitikimą vasarį Miunchene sutarė pradėti derybas dėl jos sąlygų.

TVF anksčiau skelbė, jog laukia iš Ukrainos anksčiau suderintų išankstinių sąlygų įvykdymo, kad būtų galima patvirtinti naują paskolų paketą pagal išplėstinę fondo priemonę (Extended Fund Facility, EFF). Pagrindiniai naujosios programos akcentai yra teisinės valstybės stiprinimas, kova su korupcija, konkurencijos didinimas, rinkų atvėrimas ir oligarchų vaidmens mažinimas, centrinio banko nepriklausomybės garantijų stiprinimas ir stabili fiskalinė politika.

Ankstesnė Ukrainos ir TVF bendradarbiavimo programa pagal fondo rezervinio susitarimo priemonę (Stand-by Arrangements, SBA) buvo patvirtinta 2018-ųjų gruodį ir baigė galioti šios savaitės pradžioje. Ji numatė 3,9 mlrd. JAV dolerių vertės finansavimą, tačiau išmoka buvo tik viena – 1 mlrd. JAV dolerių dydžio, iškart po programos įsigaliojimo. Antrosios išmokos nebuvo, Ukrainai neįvykdžius prisiimtų įsipareigojimų.

Prieš tai galiojusi TVF 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės EFF pobūdžio finansinės paramos Ukrainai programa ketveriems metams buvo patvirtinta 2015 metų pradžioje. Tačiau Ukraina dėl įsipareigojimų vilkinimo gavo tik bemaž pusę pagal ją numatytų išmokų – iš viso 8,7 mlrd. JAV dolerių prilygstančią sumą.