Abiejų partijų palaikytas paketas užtikrins nemokamus testus koronaviruso infekcijai COVID-19 nustatyti, apmokamą nedarbingumą susirgusiems ir turintiems prižiūrėti vaikus, taip pat suteiks didesnę apsaugą nuo nedarbo milijonams amerikiečių.

Senatoriai 90 balsų prieš aštuonis patvirtino teisės akto projektą, kuris anksčiau buvo priimtas Atstovų Rūmų ir dabar bus perduotas pasirašyti prezidentui Donaldui Trumpui.

Šiuo teisės aktų paketu taip pat siekiama sustiprinti apsaugos priemones vystantis pasaulinei sveikatos apsaugos krizei, Jungtinėse Valstijose pareikalavusiai daugiau kaip 110 žmonių gyvybių. Šalyje iki šiol patvirtinta daugiau kaip 7,3 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Prieš pat balsavimą pasisakęs Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas sakė, kad tai yra „labai svarbus žingsnis“.

Vadinamasis 2-osios fazės teisės aktų projektas yra antrasis skubios Kongreso pagalbos paketas, susijęs su koronaviruso protrūkiu. Anksčiau šį mėnesį buvo priimta pirminė 8,3 mlrd. dolerių (7,6 mlrd. eurų) priemonė.

M. McConnellas pripažino, kad būtina skubiai suteikti pagalbą dirbantiesiems, bet pabrėžė, kad stengsis įtikinti senatorius tęsti sesiją, kol bus baigta rengti platesnė, 3-osios faze pagalbos priemonė.

„Nepaskelbsiu Senato darbo pertraukos, kol priimsime daug didesnį paketą, turintį apimti reikšmingą pagalbą smulkiajam verslui visoje šalyje“, – aiškino jis.

„Kiek užtruks atlikti šiuos žingsnius – nėra aišku, – pridūrė Senato daugumos lyderis. – Veikiame skubiai, nes to reikalauja padėtis.“

Baltieji rūmai ir įstatymų leidėjai derasi dėl 1,3 trln. dolerių (1,19 trln. eurų) pagalbos paketo – didžiausios per šalies istoriją federalinės pagalbos priemonės. Kaip pranešama, į ją ketinama įtraukti iki 500 mlrd. dolerių (457,3 mlrd. eurų) tiesioginių išmokų amerikiečiams ir iki 500 mlrd. dolerių išmokų smulkiajam verslui, taip pat 50 mlrd. dolerių (45,7 mlrd. eurų) pagalbos paketą, kurio prašė oro vežėjų sektorius.

Iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas taip pat sakė įtrauksiantis 300 mlrd. dolerių (274,4 mlrd. eurų) priemonę, susijusią su atidedamomis mokesčių įmokomis.