Tačiau jis leido suprasti, jog B. Sandersas neskuba priimti jokių sprendimų dėl pasitraukimo iš politinių lenktynių, pabrėždamas, kad „kiti pirminiai rinkimai vyks mažiausiai po trijų savaičių“.

Kampanijos vadovo Faizo Shakiro pareiškime rašoma, kad „artimiausiu metu“ B. Sandersas “telks dėmesį į vyriausybės atsaką į koronaviruso protrūkį, siekdamas užtikrinti, kad būtų rūpinamasi dirbančiais ir pažeidžiamiausiais žmonėmis“.

Demokratu socialistu save vadinantis politikas antradienį pralaimėjo nuosaikių pažiūrų buvusiam JAV viceprezidentui Joe Bidenui preliminarius rinkimus visose trijose valstijose, kuriose jie tą dieną vyko – Arizonoje, Floridoje ir Ilinojuje. B. Sandersas nuo kovo mėnesio nelaimėjo jokių balsavimų, išskyrus vykusius Šiaurės Dakotoje ir Marianos Šiaurinėse Salose.

Vis dėlto B. Sandersas dar viešai nekalbėjo apie pasitraukimą iš varžybų, ir vietoje to pasinaudojo koronaviruso protrūkiu kaip proga „pareklamuoti“ savo pagrindinę iniciatyvą – visuotinį, valstybės finansuojamą sveikatos apsaugos modelį „Medicare for All“.

Aiškėjantis favoritas


J. Bidenas nesunkiai sutriuškino savo varžovą visose kovų arenose. Didžiausias jo iškovotas prizas buvo pergalė Floridoje, kur buvęs 77 metų viceprezidentas gavo 62 proc. balsų, o jo varžovas 78 metų B. Sandersa – 23 procentus.

Ilinojuje J. Bidenui atiteko daugiau nei 59 proc., B. Sandersui – 36 proc. balsų; Arizonoje J. Bidenas gavo 43 proc., o jo varžovas sulaukė beveik 32 proc. balsavusiųjų palaikymo. Gerokai nuo jų atsilikęs, dabar jau iš varžybų pasitraukęs buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas užėmė trečią vietą.

J. Bidenas dabar jau laimėjo 19 balsavimų iš 24, nors daugiau nei pusė kovų dar laukia ateityje.

Šios pergalės pavertė J. Bideną Demokratų partijos favoritu bei rodo demokratų lyderių ir eilinių narių bendrą siekį paremti nuosaikių pažiūrų politiką, kad jis mestų iššūkį D. Trumpui rinkimuose.

Įvairias apklausas stebinčio tinklapio „RealClearPolitics“ duomenimis, J. Bidenas turi 1147 delegatų palaikymą, o B. Sandersas – 861. Siekiant tapti partijos kandidatu prezidento rinkimuose, reikia 1991 delegatų paramos.

Atsižvelgiant į J. Bideno pirmavimą demokratų nacionalinėse nuomonių apklausose ir tai, kad dar daugelyje valstijų dar nebuvo pirminių rinkimų, B. Sanderso laukia labai įnirtingos kovos, norint nugalėti savo varžovą.

„Mūsų rinkimų štabui vakaras buvo labai geras“, – televizijai sakė J. Bidenas, kalbėdamas iš savo namų Delavere

„Mes priartėjome prie Demokratų partijos nominacijos (varžytis) prezidento (rinkimuose), ir mes tai darome formuodami plačią koaliciją, kurios reikės pergalei lapkritį“, – kalbėjo jis.

D. Trumpo pašaipos


Tuo metu Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas šaipėsi iš demokratų, kartodamas savo kaltinimus, esą partijos elitas sabotavo B. Sanderso – kurį D. Trumpo štabas laiko silpnesniu varžovu prezidento rinkimuose – rinkimų kampaniją.

Demokratų nacionalinis komitetas (DNK) „bus įgyvendinęs savo didžiausią troškimą – nugalėjęs Bernie Sandersą gerokai anksčiau nei planuota“, parašė D. Trumpas tviteryje.

„Dabar jie daro viską kas įmanoma, kad būtų jam malonūs ir išsaugotų jo rėmėjus. Bernie pasidavė, visai kaip ir praėjusį kartą. Netrukus jis iškris!“ – parašė JAV prezidentas, primindamas nesėkmingą B. Sanderso 2016 metų kovą dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidatu.

Kaip ten bebūtų, sėkmė ėmė lydėti J. Bideną netikėtai. Jo kampanija vos prieš mėnesį beveik buvo pasmerkta žlugti po nesėkmingo pasirodymo per balsavimus anksčiausiai balsavusiose valstijose.

Tačiau po virtinės reikšmingų pergalių, prasidėjusių nuo balsavimo Pietų Karolinoje vasario pabaigoje iki naujausių savo laimėjimų antradienį vykusiuose rinkimuose, J. Bidenas dabar tvirtai pirmauja visose didžiausią skaičių delegatų renkančiose valstijose.

Pasak politikos apžvalgininko Davido Axelrodo, B. Sandersas dabar yra mirtinai sužeistas kandidatas.

„Dar nė vienam demui [demokratui] nepavyko prisikelti po tokio deficito“, – parašė tviteryje D. Axelrodas, dviejų sėkmingų Baracko Obamos prezidento rinkimų kampanijų strategas.