Premjeras Shinzo Abe įtraukė kai kuriuos Italijos, Ispanijos bei Šveicarijos regionus ir visą Islandiją į sąrašą teritorijų, kurių gyventojams draudžiama įvažiuoti į Japoniją. Šiame sąraše jau anksčiau buvo labiausiai nuo koronaviruso protrūkio nukentėjusios Kinijos, Pietų Korėjos, taip pat dar kai kurių šalių teritorijos.

Taip pat išplėstas sąrašas valstybių, kurių piliečiams atvykus turėtų būti taikomas karantinas. Visgi izoliuotis 14 dienų laikotarpiui žmonės turėtų savanoriškai, nes jokių konkrečių prievartinių priemonių nėra.

„Į sąrašą teritorijų, iš kurių draudžiama atvykti, įtrauksime kai kuriuos Italijos, Ispanijos ir Šveicarijos regionus“, – sakė Sh. Abe vyriausybės pasitarime dėl koronaviruso krizės.


„Atsižvelgdami į padėtį, susijusią su infekcijos plitimu, nusprendėme, kad turime išplėsti karantiną 38 šalių, įskaitant Šengeno erdvei priklausančias Europos valstybes, taip pat Irano bei Egipto atžvilgiu“, – sakė vyriausybės vadovas.

Iš paveiktų šalių atvykstantys užsieniečiai ir japonai „bus raginami 14 dienų būti karantino pareigūno nurodytose vietose ir nesinaudoti viešuoju transportu“, sakė jis.

Draudimas atvykti įsigalioja iškart, o karantino priemonės bus pradėtos įgyvendinti nuo kovo 21-osios.

Japonija šį žingsnį žengė, kai milijonai žmonių visoje Europoje, pradedant Prancūzija ir baigiant Ispanija, liko įkalinti namuose, darbą nutraukė parduotuvės ir restoranai, o valstybių sienos buvo uždarytos.

Europoje naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19 diagnozuota daugiau nei 71 tūkst. žmonių, o mirties atvejų skaičius jau perkopė 3 400.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paragino imtis „drąsiausių veiksmų“ kovojant su pandemija Senajame žemyne, tapusiame nauju protrūkio epicentru.

Japonijoje iki šiol nustatyti 873 užsikrėtimo atvejai, 29 žmonės mirė.

Vyriausybė paragino apriboti ar apskritai atšaukti didesnio masto renginius, taip pat uždaryti mokyklas.

Buvo paveikta daugybė įvairių renginių – nuo futbolo varžybų iki muzikos koncertų, o sumo imtynių, garsiausios Japonijos sporto šakos, pavasario čempionatas vyksta be žiūrovų.

Vyriausybė taip pat paragino gyventojus nedalyvauti pavasarinių žiedų šventėse parkuose, į kurias pasigėrėti sakuromis paprastai susirenka milijonai žmonių.

Spartus viruso plitimas pakurstė abejones dėl šios vasaros Tokijo olimpinių žaidynių, kurių atidarymo ceremonija numatyta liepos 24 dieną.

Trečiadienį buvo atidėtos ateinantį mėnesį turėjusios įvykti Tokijo olimpiados gimnastikos kvalifikacinės varžybos, o žaidynių organizatoriai nusprendė apriboti olimpinės ugnies deglo nešimo per šalį estafetę, kuri prasidės penktadienį.

Pirmadienį paskelbti naujienų agentūros „Kyodo“ surengto sociologinio tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip tūkstantis žmonių, rezultatai parodė, kad 70 proc. respondentų nemano, jog žaidynės galėtų įvykti numatytu laiku.

Tačiau Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) antradienį pareiškė, kad kol kas programa nekeičiama ir dar ne laikas priimti sprendimą.