Kinijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad JAV piliečiai, dirbantys laikraščiams „The New York Times“, „The Wall Street Journal“ ir „The Washington Post“, kurių akreditacijos baigiasi iki šių metų pabaigos, per 10 dienų privalo atiduoti savo spaudos darbuotojo pažymėjimus.

Tai naujausias iš abiejų vyriausybių atsakomųjų veiksmų, Donaldo Trumpo administracijai užimant labiau konfrontacinę poziciją bendraujant su Kinija, nei užimdavo dabartinio prezidento pirmtakai. JAV ir Kinija tebėra įklimpusios į prekybos karą, nors neseniai skelbė paliaubas, ir apsikeitė piktais komentarais dėl koronaviruso pandemijos, kuri prasidėjo Kinijoje ir apėmė visą pasaulį.

„JAV žingsnio poveikis neapsiribos žiniasklaidos sritimi ir sukurs neigiamą bendrą poveikį bei naują nežinią santykiams“, – po ministerijos pranešimo redaktoriaus skiltyje rašė valdančiosios Komunistų partijos laikraštis „People’s Daily“.

Kinijos žingsnis žengtas D. Trumpo administracijai penkias kinų žiniasklaidos priemones paskelbus užsienio misijomis ir apribojus joms dirbti galinčių kinų skaičių, praktiškai išvarant maždaug trečdalį jų darbuotojų kinų.

Pekinas savo veiksmus pavadino „būtinomis atsakomosiomis priemonėmis, kurių Kinija yra priversta imtis reaguodama į nesaikingą priespaudą, kinų žiniasklaidos organizacijų patiriamą JAV“.

Amerikiečių žurnalistai tikriausiai turės išvykti iš Kinijos, nes jų vizos yra susietos su spaudos akreditacijomis. Jie taip pat negalės dirbti pusiau autonominėse Honkongo ir Makao teritorijose, savo interneto svetainėje nurodo Užsienio reikalų ministerija.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ginčijo JAV ir Kinijos veiksmų lyginimą, ir reporteriams Vašingtone sakė, kad jie turi tokias spaudos laisves, kokių nėra Kinijoje.

„Asmenys, kuriuos identifikavome prieš kelias savaites, buvo ne žiniasklaida, kuri čia laisvai veikė. Jie buvo Kinijos propagandos leidinių dalis. Juos pagal Amerikos įstatymus identifikavome kaip užsienio misijas. Tai nėra panašūs dalykai, ir aš apgailestauju dėl Kinijos šiandienos sprendimo dar labiau sumažinti pasaulio galimybes vykdyti laisvos spaudos darbą“, – sakė M. Pompeo.

„People's Daily“ rašė, kad kinų reporteriai Amerikoje „visuomet laikėsi JAV įstatymų ir taisyklių, žurnalistų etikos ir objektyvumo, teisingumo, tiesos bei tikslumo principų“.