„Apsilankymai pavieniams asmenims ir organizacijoms bus draudžiami mažiausiai 14 dienų“, – antradienį sakė migracijos ministerijos atstovai.

„Patekti į stovyklas nuo šiol leidžiama tik darbuotojams, prieš įžengiant į jas bus vykdomi privalomi temperatūros patikrinimai“, – rašoma ministerijos pareiškime. Taip pat teigiama, kad stovyklų gyventojai bus raginami apriboti judėjimą ir stovyklos teritorijoje.

Graikija sugriežtino prekybos ir viešųjų susibūrimų apribojimus. Šalyje patvirtinti 387 užsikrėtimo COVID-19 virusu atvejai, mirė 5 žmonės.

Graikijos žemyninėje dalyje ir salose įsikūrusiose stovyklose gyvena dešimtys tūkstančių prieglobsčio prašytojų, dauguma tų stovyklų yra itin perpildytos.

Šį mėnesį į stovyklas atvyko dar šimtai pabėgėlių, Turkijai paskelbus, kad nebestabdys į Europą besiveržiančių migrantų srauto. Pastarasis Ankaros pareiškimas prieštaravo 2016 m. bloko ir Turkijos suderėto susitarimo principams ir prie Graikijos sienos sukėlė keletą dienų trukusį chaosą.

Pareiškime, kuriuo buvo siekiama paminėti ketverių metų nuo susitarimo sukaktį, Graikijos pabėgėlių taryba ir organizacijos „Oxfam“ atstovai tvirtino, kad „kančia pasiekė sunkiai įsivaizduojamą lygį“.
„Niekas negali pateisinti beatodairiško prieglobsčio prašančių asmenų sulaikymo, o dabartinės sveikatos krizės metu Graikija turėtų suteikti jiems saugų prieglobstį, o ne siųsti juos atgal į teritorijas, kuriose jų gyvybei ir laisvei kyla pavojus“, – teigiama bendrame pareiškime.

„Oxfam“ migracijos ekspertas Raphaelis Shilhavas teigė: „Nors koronaviruso COVID-19 krizė kelia nemažai abejonių dėl ateities, tačiau itin svarbu, kad vyriausybės ir toliau saugotų labiausiai pažeidžiamus asmenis ir įgyvendintų savo pažadą, vaikams krizės metu suteikdami saugaus gyvenimo sąlygas.“