D. Trumpo raginimas paskelbtas iždo sekretoriui Stevenui Mnuchinui pranešus, kad Baltieji rūmai teikia Kongresui milžinišką 850 mlrd. JAV dolerių (774 mlrd. eurų) vertės skubių išlaidų planą, kuriuo bus siekiama suvaldyti koronaviruso pandemijos ekonomikai daromą žalą, ir planuoja tiesiogiai mokėti visiems amerikiečiams bei sunkumus patiriančioms oro linijų bendrovėms.

Kad naująjį virusą gali pasigauti bet kas, dar kartą pademonstravo pranešimas, kad testais COVID-19 patvirtinta vienam garsiausių pasaulio sportininkų, NBA žvaigždei Kevinui Durantui.

K. Durantas yra vienas iš keturių Bruklino „Nets“ ekipos žaidėjų, kuriems nustatytas koronavirusas.

„Ištversime tai“, – sakė krepšininkas, kurį cituoja sporto naujienų portalas „The Athletic“.

Darydamas pranešimą iš Baltųjų rūmų, kuris buvo nepaprastai santūrus ir rimtas, D. Trumpas gyrė Niujorko ir Kalifornijos gubernatorius demokratus – su kuriais dažnai konfliktuodavo – ir griežtai kritikavo valstijas, nesilaikančias griežtų naujų gairių dėl socialinio atstumo.

„Norime išgelbėti kuo daugiau gyvybių. Visa kita sugrįš, bet gyvybė nesugrįš“, – sakė D. Trumpas.

Užsikrėtimo koronavirusu atvejų JAV padaugėjo iki beveik 6,4 tūkst., nurodo Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetas. Naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys rodo, kad mirties atvejų JAV yra 100.

Vakarų Virdžinijai antradienį patvirtinus savo pirmą užsikrėtimo atvejį, viruso protrūkis apėmė visas 50 valstijų.

Skelbiami skaičiai, regis, verčia jausti skubių veiksmų būtinybę. Mokyklos uždaromos, kompanijos pereina prie nuotolinio darbo, o ligoninės rengiasi tikėtinam pacientų antplūdžiui.

D. Trumpas buvo ne kartą kaltinamas tuo, kad ramindamas rinkas nuvertina pandemiją, ypač jos pradiniais etapais.

Tačiau dabar jis atsisakė tokios pozicijos ir gyrė ženkliai sustiprėjusį partijų bendradarbiavimo pojūtį.

„Puiku matyti... sutarimą su demokratais, sutarimą su respublikonais, – sakė D. Trumpas. – Yra daug entuziazmo dėl vykstančių dalykų, kurio nemačiau beveik pusketvirtų metų.“

Daugiausiai atvejų – Niujorko valstijoje

Ligų prevencijos ir kontrolės centrai (CDC) pirmadienį išplatino naujas gaires, kurių teks laikytis bent dvi savaites. Jose raginama vengti didesnių nei dešimties žmonių susibūrimų, taip pat nesilankyti viešose erdvėse, tokiose kaip restoranai ar sporto klubai.

Dėl to aštrios kritikos sulaukė valstybės pareigūnai, dar prieš kelias dienas raginę žmones gyventi įprastu gyvenimo ritmu. Tarp šių pareigūnų buvo ir Oklahomos gubernatorius Kevinas Stittas bei Kalifornijos kongresmenas Devinas Nunesas, abu priklausantys Respublikonų partijai.

Visgi antradienį trijose valstijose – Arizonoje, Floridoje ir Ilinojuje – įvyko demokratų pirminiai rinkimai.

Viceprezidento Mike'o Pence'o vadovaujamos kovos su koronavirusu darbo grupės koordinatorė Deborah Birx sakė: „Manome, kad kiekvienas meras ir gubernatorius turėtų įgyvendinti šias gaires, pristatytas Baltųjų rūmų ir Jungtinių Valstijų prezidento.“

Jungtinėse Valstijos epidemijos židinys buvo buvo šiaurės vakarinė Vašingtono valstija, tačiau naujausi duomenys rodo, kad daugiausiai užsikrėtimo atvejų – beveik 1 400 – nustatyta Niujorko valstijoje.

Paklaustas, kada, jo nuomone, koronaviruso epidemija šalyje pasieks piką, Nacionalinio alerginių susirgimų ir užkrečiamųjų ligų tyrimų instituto (NIAID) direktorius Anthony Fauci žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė, jog yra pagrindo manyti, kad tai nutiks po 45 dienų.

Pasak jo, darbo grupė įvertins, ar per ateinančias dvi savaites nereikės dar drastiškesnių priemonių.

A. Fausi paragino jaunimą prisidėti prie pastangų suvaldyti krizę liekant namuose, nors jie nepriklauso rizikos grupei.

Atsuktas finansavimo čiaupas


Siekdamos suvaldyti koronaviruso pandemijos daromą žalą ekonomikai, kuri vis didėja, D. Trumpo administracija parengė didžiulį skubių išlaidų planą, o Federalinio rezervo sistema (FRS) atsuko finansavimo čiaupą.

JAV centrinis bankas antradienį dukart paskelbė apie naujas kreditavimo priemones. Pagal antrąją iš jų didelėms finansų įstaigoms – vadinamiesiems pirminiams makleriams – bus teikiamas finansavimas iki 90 dienų laikotarpiui, o pagal pirmąją bus remiami namų ūkiai ir įmonės.

Prezidentas paprašė abiejų partijų paramos, kad būtinos lėšos greičiau pasiektų amerikiečių šeimas.

Iždo sekretorius S. Mnuchinas sakė, kad skubių išlaidų priemonių bendra vertė gali viršyti 1 trln. JAV dolerių ir, įskaitant mokesčių mokėjimo atidėjimo priemonę, kurios vertė siekia 300 mlrd. JAV dolerių, bendras atsakas bus gerokai didesnis už įgyvendintąjį 2008 metais prasidėjusios pasaulinės finansų krizės laikais.

Nors prezidento antradienio kreipimasis atspindėjo jo pasikeitusią retoriką, jis nepraleido progos vėl pavadinti pasaulyje sparčiai plintantį naująjį koronavirusą „kiniškuoju virusu“.

„Jis atkeliavo iš Kinijos, todėl manau, kad toks [pavadinimas] – labai tikslus“, – sakė D. Trumpas, nors Pekinas dėl tokio termino griežtai protestuoja.

Prezidentas leido suprasti, kad tokiu būdu atsilyginama Kinijai už jos dezinformacijos kampaniją, teigiančią, esą koronavirusas yra JAV biologinis ginklas.