Koronavirusas greitai keičia mūsų gyvenimą ir visuomenę. Visos vyriausybės privalo kiekvieną dieną priiminėti kokybiška informacija paremtus, adekvačius sprendimus Europos gyventojams. Būtent todėl mokslinė ekspertizė ir geri patarimai dabar svarbesni, nei bet kada. Aš labai dėkinga visiems grupės aukšto rango ekspertams už tai, kad jie pateikė savo žinias visuomenės labui“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Ši grupė, suformuota pagal ES valstybių narių mandatą, dirbs vadovaujant Europos Komisijos pirmininkei, o jai talkins sveikatos ir maisto saugos komisarė Stela Kirjakides.

Grupėje yra septyni nariai iš šešių ES valstybių, „kurie dirbs asmeniškai ir nepriklausomai“, sakoma EK pranešime. Jame taip pat sakoma, kad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC), Europos vaistų agentūra (EMA) ir Reagavimo į ekstremalias situacijas koordinavimo centras (ERCC) dalyvaus grupės darbe kaip stebėtojai.

Tikimasi, kad grupė teiks Europos Komisijai rekomendacijas dėl reagavimo priemonių, skirtų visoms valstybėms narėms pagal skirtingus epidemijos etapus bendrai Europos Sąjungoje ir, taip pat, atsižvelgiant į konkrečias sąlygas valstybėse narėse.

Ekspertai rekomenduos, kaip nustatyti ir pašalinti reikšmingas spragas ar neatitikimus kalbant apie priimtas ar planuojamas priemones dėl COVID-19 plitimo stabdymo ir valdymo.

Ateityje grupė rengs rekomendacijas dėl politinių priemonių COVID-19 ilgalaikiams padariniams šalinti ir švelninti.

Grupės nariai EK ar savo iniciatyva iškeltų klausimų aptarimus rengs mažiausiai du kartus per savaitę, per vaizdo konferencijas.

Pirmasis oficialus grupės pasitarimas įvyks trečiadienį, sakoma EK pranešime.