Oro vežėjams gresia du dideli smūgiai – tarptautinių skrydžių atšaukimai ir dėl rublio nuvertėjimo kilsiančios kainos, vyriausybės susitikimo metu teigė federalinės transporto agentūros „Rosaviation“ vadovas Aleksandras Neradko.

„Sunkioje finansinėje padėtyje atsidūrusioms oro linijoms kyla bankroto rizika“, – A. Neradko citavo Rusijos naujienų agentūros. Jis pridūrė, kad itin sudėtingoje situacijoje yra atsidūrusios „UTair“ oro linijos.

Dėl sustabdytų skrydžių į Kiniją vasarį Rusijos oro linijos patyrė 1,7 mlrd. rublių (20,5 mln. eurų) nuostolių. Jei iki metų galo situacija nepagerės, Rusijos oro linijos gali patirti daugiau nei 100 mlrd. rublių (1,2 mlrd. eurų) nuostolių, pridūrė A. Neradko, pabrėždamas, kad tai nėra tikslus skaičiavimas.
Pirmadienį šalies vyriausybė pažadėjo skirti 3,6 mlrd. eurų dydžio sumą bendrovėms, ypač turizmo ir aviacijos sektoriuose, skirtą apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos padarinių. Bendrovėms taip pat bus leidžiama atidėti mokesčių mokėjimą.

Rusijos flagmanas „Aeroflot“ pirmadienį paskelbė, kad patiria „milžiniško masto finansinį spaudimą“, o savo darbuotojams pasiūlė pasiimti atostogų.

„Viso pasaulio oro linijos susiduria su šia problema, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. – Vyriausybė aktyviai diskutuoja, kaip paremti oro linijas.“

Ankstyvą kovą Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA) prognozavo, kad krizė visam sektoriui kainuos apie 113 mlrd. dolerių (87 mlrd. eurų), tačiau ši suma, regis, dar kils.

Rusijos turizmo operatorių asociacija vasarį kreipėsi į vyriausybę, prašydama pagalbos.

Asociacija tuo metu prognozavo, kad Rusijos turizmo pramonė dėl tuomet įvestų kelionių apribojimų vasario ir kovo mėnesiais praras bent 2,8 mlrd. rublių (34 mln. eurų).