„Paraginome Šengeno erdvės valstybių ir vyriausybių vadovus ne uždrausti keliones. Kalbame apie laikiną kelionių suvaržymą“, – antradienį spaudos konferencijoje Briuselyje nurodė atstovas, paprašytas pakomentuoti Ch. Michelio ir U. von der Leyen pirmadienio pareiškimą apie papildomas kovos su koronavirusu priemones.

Aiškindamas juridinį šio sprendimo statusą jis jį pavadino „koordinuota nacionalinių sprendimų serija“.

„Forma, kurią įgauna ši rekomendacija valstybėms narėms – tai bendras pareiškimas. Raginame valstybių ir vyriausybių vadovus priimti šias priemones. Pareiškimas, kurį mes priėmėme, nereiškia prekes vežančio transporto ir nėra susijęs su oro transportu“, – pabrėžė A. Jahnzas.

Jis pridūrė, kad valstybių ir vyriausybių vadovai antradienį per vaizdo konferenciją turi pratęsti diskusiją šia tema, o paskui aptarti sprendimo detales, jeigu toks susitarimas bus pasiektas.

Europos lyderiai per vaizdo konferenciją turi aptarti ir šių priemonių įsigaliojimo terminus.


A. Jahnzas taip pat pabrėžė, kad sprendimai dėl suvaržymų bus priimami nacionaliniu lygiu. Valstybės narės šias priemones taikys pagal savo nacionalinę teisę.

Atsakydamas į klausimą dėl šių taisyklių taikymo prieglobsčio prašytojams, Europos Komisijos atstovas sakė, kad rekomendacijose valstybių ir vyriausybių vadovams siūloma „laikinų suvaržymų netaikyti asmenims, kuriems reikalinga tarptautinė apsauga arba kurie pakliuvę į sunkią humanitarinę padėtį“.

Tuo pačiu valstybių narių atitinkamais atvejais taikomos sanitarinės priemonės turi būti „moksliškai pagrįstos ir proporcingos“.

A. Jahnzo buvo paprašyta atnaujinti duomenis apie Šengeno erdvės šalis, norinčias įvesti laikiną vidaus sienų kontrolę. Pirmadienį jis paskelbė, kad apie tokią kontrolę Europos Komisijai pranešė septynios ES šalys – Austrija, Vengrija, Vokietija, Danija, Lietuva, Lenkija, Čekija – ir Šveicarija.

Vėliau prie šios šalių grupės prisidėjo ES narė Estija ir Norvegija.