Jau kelias savaites JAV federalinė valdžia ramino amerikiečius, kad žmonės, kuriems nepasireiškia simptomai, išties gali skleisti koronaviurso infekciją, tačiau tai esą nebuvo reikšmingas viruso perdavimo veiksnys.

„Tai nėra pagrindinis veiksnys skleidžiant koronavirusą. Reikia koncentruotis į tuos asmenis, kuriems pasireiškia simptomai. Tokia viruso plitimo sulaikymo strategija priklauso nuo pasireiškiančių simptomų“, – dar kovo 1-ąją užtikrintai kalbėjo JAV Sveikatos apsaugos skretorius Alexas Azaras.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų vertinimas bei rekomendacija buvo panašios: esą tam tikra sklaida gali būti siejama su žmonėmis, kurie užsikrėtę virusu, bet jiems nepasireiškę simptomai, tačiau tai esą nebuvo pagrindinis viruso sklidimo būdas.

Per kelias savaites viskas apsivertė aukštyn kojomis: koronaviruso atvejų JAV ėmė sparčiai daugėti, JAV vyriausiasis gydytojas Jerome'as Adamsas pareiškė, kad padėtis valstijose greitai gali tapti nevaldoma ir priminti Italiją, o galiausiai susinervinęs pareigūnas įgėlė žiniasklaidai.

„Daugiau jokio ginčijimosi dėl nereikšmingų dalykų, jokio šališkumo, jokios kritikos, tam bus laikas“, – žiniasklaidą auklėti ėmėsi J. Adamsas. Ir nors jis vėliau tikino norėjęs sutelkti amerikiečius, nuteikti žiniasklaidą skelbti tik svarbiausias naujienas apie koronaviurso plitimą, jo žodžius dėl kritikos JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai daugelis žurnalistų įvertino kaip siūlymą savicenzūrai, nors būtent D. Trumpas iš pradžių neigė ir menkino koronaviruso grėsmę Amerikai, o tik praėjusią savaitę pripažino, kad tai išties yra rimta.

Galiausiai buvo išgirstas ir specialistų balsas: remiantis protrūkiu Masačiusetso valstijoje, kur staiga užsikrėtė mažiausiai 82 žmonės, bent šeši tyrimai rodo, kad koronavirusą gali taip pat sėkmingai platinti ir užsikrėtusieji, tačiau nejaučiantys jokių ligos simptomų.

Jau praėjusį savaitgalį tokią galimybę per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose pripažino ir JAV administracijos koordinatorė, atsakinga už kovą su koronavirusu Deborash Birx. Ji teigė, kad dabar bandoma išsiaiškinti, kaip virusą skleidžia jaunesni, nei 20 metų amžiaus asmenys, kurie neturi ligos simptomų.

„Ar jie ir yra ta grupė žmonių, kurie skleidžia virusą? Kol nesuprasime, kiek tokių žmonių, kurie nejaučia jokių simptomų, tačiau perduoda virusą, tol, manau, JAV visuomenė turi žinoti, kad rimtos ligos rizika yra nemaža, jie gali būti potencialiais viruso nešiotojais. Todėl prašome kiekvieno amerikiečio prisiimti asmeninę atsakomybę ir užkirsti kelią plitimui“, – sakė pareigūnė.

Asimptominio perdavimo vaidmuo

Keli CNN kalbinti ekspertai teigė, kad kol kas dar nėra aiškus procentas žmonių, kurie paskleidė virusą jau būdami akivaizdžiai susirgę, t. y. rodantys lengvai atpažįstamus koronaviurso simptomus – karščiavimą, kosulį, dusulį, o kurie jautė tik lengvus simptomus arba jokių iš viso. Tačiau jau dabar aišku, kad pastarųjų vaidmuo plitimui yra didesnis, nei manyta anksčiau.

„Mes žinome, kad asimptominis plitimas galimai vaidina vaidmenį skleidžiant virusą. Ir visiškai aišku, kad tai gali pakurstyti pandemiją tokiu būdu, kad ją bus itin sunku sukontroliuoti“, – teigė Infekcinių ligų tyrimų ir politikos centro Minesotos universitete direktorius Michaelas Osterholmas.

Apie tokią galimybę, kad koronavirusą platina simptomų nerodantys žmonės, nerimą dar praėjusią savaitę išreiškė ir „Microsoft“ įkūrėjas, milijardierius Billas Gatesas, kuris savo straipsnyje rašė, kad esama tvirtų tokių būgštavimų įrodymų.

„Tai reiškia, kad COVID-19 suvaldyti bus sunkiau, nei MERS ar SARS virusus, kurie sklido ne taip veiksmingai ir tik tarp tų žmonių, kurie rodė simptomus“, – rašė B. Gatesas, remdamasis savo ir žmonos labdaringo fondo medikų nuomone.

„Asimptominė sklaida tarp tų, kuriems pasireiškia lengvi simptomai, vaidina reikšmingą vaidmenį skleidžiant koronavirusą. Šie žmonės bus tie, kurie paskleis virusą bendruomenėje“, – nedaugžodžiavo ilgametis Ligų kontrolės ir prevencijos centrų patarėjas, Vanderbilto universitetinės medicinos mokyklos profesorius Williamas Schaffneris. Jis ir gydytojas M. Osterholmas ragino valdžios atstovus būti aiškesniems pristatant kaip plinta virusas.

„Pačioje protrūkio pradžioje mes turėjome daug klausimų apie viruso plitimą. Ir, deja, mes matėme daug žmonių, kurie kalbėjo labai užtikrintai apie tai, kas ir kaip vyksta. O kai sužinojome daugiau apie viruso plitimą, tampa aišku, kad daugelis tų ankstyvųjų pranešimų nebuvo tikslūs. Laikas kalbėti labai aiškiai tai, ką žinome, ir ko nežinome“, – pridūrė jis.

Antradienio duomenimis, JAV užsikrėtusiųjų buvo per 4,4 tūkst., o mirusiųjų nuo koronaviruso sukeltos ligos COVID-19 – jau 87. Ir nors dauguma užsikrėtusiųjų iš pradžių buvo JAV Vakarų pakrantėje, virusas greitai paplito po visas JAV. Išskirtiniu laikomas būtent Masačiusetso valstijos atvejis – ten kol kas dar nėra aukų, tačiau užsikrėtusiųjų skaičius artėja prie 200.

Dar vasarį Kembridžo biotechnologijų bendrovės „Biogen“ darbuotojai buvo susirinkę į susirinkimą. Po jo darbuotojams buvo atlikti testai, patvirtinę, kad trys asmenys yra užsikrėtę koronavirusu. Jie nejautė jokių simptomų susirinkimo metu. Tyrimas dėl protrūkio tęsiamas, tačiau dabar jau akivaizdu, kad nuo šios trijulės užsikrėtė dar keli, vėliau kelios dešimtys asmenų, o per kelias savaites užsikrėtusiųjų padaugėjo iki 197 asmenų.

Kitose šalyse tyrimai rodo panašias tendencijas: Medicininės virusologijos instituto Franfurte direktorė Sandra Ciesek teigė, kad Vokietijoje buvo ištirti 24 lėktuvo, atvykusio iš Izraelio keleiviai.
Septyniems nustatytas koronavirusas, tačiau keturi iš šio septyneto nejautė ir nerodė jokių simptomų, nors virusas, S. Ciesek nuostabai, labiau pasireiškė būtent tiems asimptominiams asmenims – jų infektyvių virionų (pavienių viursų) skaičius buvo gerokai didesnis, o tai reiškia, kad tikimybė užkrėsti kitus žmones buvo didesnė.

Ir tai nebuvo pirmas atvejis – S. Ciesik dar vasario 18-ąją Naujosios Anglijos medicinos žurnale aprašė dviejų keleivių, grįžusių iš Uhano, Kinijoje į Vokietiją atvejus. Abiems nustatytas koronavirusas, tačiau vienas keleivis nerodė jokių simptomų, o kitas skundėsi niežuliu ir nesmarkiai ištinusia gerkle. Ištyrus mėginius laboratorijoje nustatyta, kad abu susirgusieji galėjo apkrėsti ir kitus žmones.

Ankstyvosios, dar sausį ir vasarį atliktos koronaviruso protrūkių Tiandzine, Kinijoje ir Singapūre modeliavimo studijos, naudojant matematinius modelius parodė, kad virusą reikšmingai paskleidė būtent simptomų nerodantys žmonės. Tiesa, šios studijos dar nebuvo sulaukusios recenzentų įvertinimo ir nebuvo paviešintos, todėl jų rezultatai paaiškėjo tik visai neseniai.

Praėjusį sekmadienį paviešinto belgų ir olandų tyrėjų tyrimo duomenimis, nuo 48 proc. iki 66 proc. iš Singapūre kilusio koronaviruso židinio (91 asmuo) užsikrėtė nuo tų žmonių, kurie nerodė jokių simptomų. Kinijoje, atliktas tyrimas parodė, kad iš 135 asmenų Tiandzine – viename koronaviruso židinyje net nuo 62 iki 77 proc. koronavirusą pasigavo iš asimptominių žmonių.

Vienas studijos autorių, duomenų analitikas Tapiwa Ganyani iš Belgijos CNN teigė, kad tokie duomenys kol kas yra labiau spėjami su daugeliu nežinomų veiksnių. Kanadiečių, olandų ir singapūriečių tyrėjai Singapūro ir Tiandzino protrūkiuose įžvelgė vieną detalę: infekcija bus skleidžiama vidutiniškai prieš 2,55 – 2,89 dienas nuo pirmųjų simptomų pasirodymo.

„Mūsų analizė leistų teigti, kad priešsimptominis plitimas yra pakankamai dažnas reiškinys“, - teigė studijos autorė Caroline Colijn, kuri užsiima matematinių, genominių ir infekcinių tyrimų duomenų apskaičiavimu Simono fraserio universitete Britų Kolumbijoje. Tad JAV ligų kontrolės ir prevencijos puslapyje skelbiama informacija apie tai, kad asimptominis plitimas nėra pagrindinis viruso variklis, anot mokslininkės, jau dabar turėtų būti koreguojama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)