Kinijoje, praeitų metų pabaigoje tapusioje koronaviruso infekcijos COVID-19 pirminiu židiniu, dabar vis daugiau šalies regionų įveda karantiną atvykstantiems užsieniečiams, siekdami užkirsti kelią, kad liga nebūtų įvežta iš išorės.

Atrodo, kad vienintelis užsikrėtimo atvejis, nustatytas Uhane, pagrindžia Kinijos požiūrį, jog valdžia „iš esmės sustabdė“ ligos, kaip manoma, atsiradusios gruodį viename iš šio centrinės Hubėjaus provincijos miesto gyvūnų turgų, plitimą.

Sausio 23 dieną 11 mln. gyventojų turinčiame Uhane buvo paskelbtas griežtas karantinas, o likusi Hubėjaus provincija netrukus taip pat buvo izoliuota.

Vasario 11 dieną valdžios institucijos dar labiau sugriežtino mieste taikomus apribojimus, o žmonėms buvo uždrausta išeiti iš namų, nes ligoninės kasdien sulaukdavo daugiau kaip tūkstančio naujų pacientų. Kinų pareigūnai teigia, kad būtent tokios priemonės padėjo suvaldyti epidemiją.

Kiti šalies miestai ėmėsi tolesnių priemonių, kad paskatintų žmones neišeiti į lauką. Už Hubėjaus ribų jau daugelį dienų iš eilės oficialiai neužfiksuojama jokių naujų vidinių užsikrėtimo atvejų.

Tačiau dabar šalis yra susirūpinusi dėl susirgimo atvejų antplūdžio iš užsienio, nes į Kiniją kasdien atskrenda vidutiniškai 20 tūkst. žmonių.

Pirmadienį Pekinas pradėjo reikalauti, kad beveik visi iš užsienio atvykę asmenys 14 dienų laikytųsi karantino tam skirtuose viešbučiuose.

Vieniems gyvenantiems žmonėms, nepilnamečiams, pagyvenusiesiems, nėščiosioms ir sergantiesiems kitomis ligomis leidžiama izoliuotis namuose.


Šanchajus antradienį išplėtė privalomą karantiną: dabar jis bus taikomas keliautojams iš 16 šalių, įskaitant JAV, Australiją ir kelias Europos valstybes. Vis dėlto miesto valdžia pabrėžė, kad atvykėliai gali rinktis, kur laikytis karantino, – namuose ar specialiose vietose.

Devyni iš 20 naujų įvežtinių užsikrėtimo atvejų buvo nustatyti Pekine, o likę trys – Šanchajuje. Anot Nacionalinės sveikatos apsaugos komisijos, bendras patvirtintas užsikrėtusių užsieniečių skaičius padidėjo iki 143.

Be Šanchajaus ir Pekino, dar septynios provincijos ar savivaldybės paskelbė reikalausiančios, kad iš kitų šalių atvykę žmonės laikytųsi privalomo karantino namuose ar atskirose įstaigose.

Kinija antradienį taip pat pranešė apie 13 mirties atvejų – taigi, bendras aukų skaičius šalyje išaugo iki 3 226.

Šioje šalyje, kurios ekonomika yra antra pagal dydį pasaulyje, nuo protrūkio pradžios nustatytas 80 881 užsikrėtimo atvejis, bet dabar liga COVID-19 serga mažiau nei 9 000 žmonių.

Šalies pažanga smarkiai skiriasi nuo gilėjančios krizės kitose šalyse, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) neseniai pareiškė, kad dabar daugiau naujų užsikrėtimo ir mirties atvejų nustatoma už Kinijos ribų.

Mirčių skaičius visame pasaulyje yra perkopęs 7 000, o 145 šalyse užfiksuota jau daugiau nei 181 500 susirgimo atvejų.