Kovo 23-iosios posėdžio transliaciją bus galima tiesiogiai stebėti netoli Amsterdamo Schipholio oro uosto, iš kurio 2014 metų liepos 17-ąją pakilo pasmerktasis lėktuvas, įsikūrusio teismo interneto svetainėje.

Kovo 9 dieną prasidėjęs keturių vyrų, kaltinamų 298 žmonių nužudymu dėl Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos, teismas „tęsis, kaip ir planuota, bet adaptuota forma“, pranešama bylai skirtoje svetainėje.

„Giminaičiai, spaudos atstovai, visuomenė ir kitos suinteresuotos šalys negali dalyvauti šiame posėdyje Schipholio teismo komplekse. Vis dėlto posėdį galima stebėti tiesiogiai interneto svetainėje www.courtmh17.com“, – sakoma pranešime.

Teismai Nyderlanduose uždaromi nuo kovo 17 dienos, siekiant stabdyti koronaviruso plitimą. „Iš esmės bylos... nebus nagrinėjamos iki balandžio 6-osios, bet kažkiek bylų vis tiek bus svarstomos, įskaitant MH17 bylą“, – nurodoma pranešime.

Tikimasi, kad kovo 23 dieną Hagos apygardos teismas priims sprendimus dėl kovo 9–10 dienomis pateiktų pareiškimų ir užklausų. Po to teismas turėtų paskelbti pertrauką iki birželio 8 dienos.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas buvo numuštas Rusijoje pagaminta raketa, virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos dalies. Lėktuvui sudužus žuvo visi 298 jame buvę žmonės.

Olandų prokurorai pernai pateikė pirmuosius kaltinimus šioje byloje: rusams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir Ukrainos piliečiui Leonidui Charčenkai, kurie visi yra susiję su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje.