Didžiausia iš jų – nepakankama medicinos darbuotojų apsauga, dėl kurios dideliu mastu užsikrečia gydytojai ir slaugytojai. Uhane dėl nepakankamo supratimo apie ligą ir apsisaugojimo priemonių trūkumo pirmosiomis protrūkio savaitėmis sausio mėnesį tūkstančiai sveikatos priežiūros darbuotojų gydydami pacientus užsikrėtė patys. Mažiausiai 46 iš jų mirė.

„Mūsų kolegos Europoje šia liga užsikrečia kasdienėje praktikoje, o jų proporcija yra gana panaši į ankstesnę situaciją Uhane“, – teigė Pekino profesinės sąjungos medicinos koledžo ligoninės gastroenterologijos profesorius Wu Dongas. Pirmadienį Wu kalbėjo iš Uhano žurnalistams Pekine kartu su trimis kitais iškiliais Kinijos gydytojais: „Turime apsaugoti savo medicinos personalą.“


Medicinos darbuotojus užgriuvusi krizė vyksta visose didžiosiose Vakarų šalyse, kur virusas jau įsitvirtino. Šalys nuo Italijos iki JAV praneša apie apsauginių medicinos priemonių, kaip antai kaukių, trūkumą ligoninėse, tuo tarpu sparčiai augantis krūvis gydytojams ir slaugytojams darosi nebepakeliamas. Ypatingai užkrečiamas viruso pobūdis reiškia, kad jis gali būti perduodamas ir neįprastais būdais, pavyzdžiui, per akis.

Uhane ausų, nosies ir gerklės (LOR) bei akių ligų gydytojai užsikrėtė didesniu dažniu nei kiti jų kolegos tose pačiose ligoninėse, tame pačiame interviu pažymėjo Pekino profesinės sąjungos medicinos koledžo ligoninės intensyviosios terapijos skyriaus direktorius Du Binas.

„Mano asmeninė interpretacija tokia, kad šie gydytojai turėjo labai artimą kontaktą su pacientais, todėl taip lengvai ir užsikrėtė, – teigė jis. – Svarbu gydytojus edukuoti ir paruošti, kad mokėtų apsisaugoti.“

Šiuo metu epidemija visame pasaulyje susargdino daugiau nei 200 000 žmonių ir nusinešė daugiau kaip 10000 gyvybių. Nors Kinijoje ji sulėtėjo, – užtat paspartėjo Europoje ir JAV, pasėdama ypač daug mirčių tokiose šalyse kaip Italija, kur mirštamumas šiuo metu yra beveik dvigubai didesnis nei Kinijos.

Kinijoje, kur gyventojai pamažu sugrįžta prie savo kasdienių darbų, geriausių gydytojų mirtys krizės metu tapo visuomenės pykčio žaibolaidžiu dėl vyriausybės veiksmų protrūkio akivaizdoje. 34-erių metų gydytojo Li Wenliango, kuris buvo vienas pirmųjų, gruodžio mėnesį perspėjusių apie šią ligą, ir kuriam vietos valdžia skyrė sankcijas, mirtis sukėlė retai pasitaikančio visuomenės įniršio Komunistų partijos atžvilgiu bangą.

Pirmadienį kalbinti Kinijos gydytojai turėjo ir daugiau įžvalgų apie ligos gydymą:

Svarbiausia – testavimas


Skirtingai nuo ankstesnių pandemijų, kaip kad 2003 m. SARS protrūkis, koronavirusas kai kuriems užsikrėtusiems žmonėms iš pradžių sukelia tik lengvus simptomus arba iš viso jokių, o tai reiškia, kad jie patys to nežinodami perduoda virusą kitiems. Gydytojai pabrėžė, kad būtina atlikti nukleorūgščių tyrimus, kurie nustato genetinę viruso seką pacientų mėginiuose.

„Tirkite, tirkite, tirkite, – kartojo Du. – Kitaip aš tiesiog neįsivaizduoju, kaip jums pavyks nustatyti įtariamus atvejus ir karantinuoti artimus kontaktus.“

Testavimas pasaulio vyriausybėms ir sveikatos priežiūros sistemoms tapo kompetencijos barometru. JAV vyriausybė susiduria su visuomenės pasipiktinimu dėl lėto tyrimų programos įgyvendinimo, o tokios šalys kaip Indonezija ir Indija sulaukia kritikos dėl to, kad beveik išvis netestuoja. Pietų Korėja, kurioje buvo užfiksuotas antras pagal dydį atvejų skaičius visoje Azijoje, epidemiją sukontroliavo tirdama dešimtis tūkstančių žmonių kasdien.

Suaugusieji ir vaikai


Nors didžiausia rizika kyla vyresniems nei 60 metų žmonėms, vaikai taip pat gali užsikrėsti „Covid-19“, o kai kurie atvejai gali baigtis ir mirtimi, pirmadienio interviu pažymėjo Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas.

Remiantis pirmadienį „Nature Medicine“ žurnale paskelbtu tyrimu, kuriame dalyvavo 745 vaikai ir 3174 suaugusiųjų, pastarieji yra 2,7 karto labiau linkę susirgti nei vaikai. Dauguma užsikrėtusių vaikų turėjo artimą kontaktą su patvirtintais pacientais arba buvo susirgusių šeimų nariai.

Du Binas teigė, kad dauguma infekuotų vaikų pajuto tik lengvus simptomus, ir visi iki šiol išgyveno. Amerikos medicinos asociacijos žurnale paskelbtas kitas tyrimas parodė, kad iš devynių susirgusių kūdikių nė vienam neprireikė intensyvios priežiūros ir jie nepatyrė sunkių komplikacijų.

Tradicinė kinų medicina


Nors kol kas virusui gydyti nebuvo patvirtinti jokie vaistai, Kinijoje daug dėmesio buvo skiriama tradicinei kinų medicinai (TKM). Vaistažolių pagrindu gaminami preparatai šalyje naudojami maždaug 87 proc. susirgimo atvejų, vasario 17 d. pranešė Kinijos oficiali naujienų agentūra „Xinhua“.

„TKM gana neblogai suveikia pacientams, sergantiems lengvomis ligomis, ir tiems, kurie sveiksta po sudėtingos ligos“, – pažymėjo Du. Tačiau sunku įvertinti tokio gydymo veiksmingumą Vakarų medicinos požiūriu. TKM vertinimo sistema gali būti „beprasmė arba klaidinga“, nes jos filosofija ir veiksmingumo vertinimo sistema skiriasi nuo Vakarų medicinos, pridūrė jis.

Kinijos pozicija


Gydytojai teigė, kad, jų manymu, protrūkis Kinijoje artėja į pabaigą, tačiau šalis ir toliau privalo išlikti budri.

„Net ir Uhane turėtume išlikti budrūs, pasiruošti būsimiems atsitiktiniams ir atvežtiniams atvejams“, – sakė Du.

Šiuo metu Kinija teikia pagalbą kitoms nukentėjusioms šalims. Praėjusią savaitę Italijoje nusileido kinų lėktuvas, atgabenęs medicinos specialistų ir maždaug 30 tonų medicinos priemonių.

„Kiekviena tauta turi savo poziciją „Covid-19“ situacijoje. Mes nesakome, kad jūs turėtumėte sekti Kinijos pavyzdžiu, mes gerbiame tai, kad jūs imatės savo veiksmų, – pabrėžė Wu. – Bet kiekvienas iš mūsų turėtume žiūrėti į tai rimtai, imtis būtinų veiksmų, keisti savo elgseną ir prisiimti atsakomybę.“