Tai yra jau antras per pastaruosius kelis mėnesius mėginimas surasti vyriausybės vadovą.

Įstatymų leidėjui A. Zurfi – ilgą laiką diktatoriui Saddamui Husseinui besipriešinusios partijos „Dawa“ buvusiam nariui – suteikta 30 dienų, kad suformuotų kabinetą, kuris paskui turės atlaikyti balsavimą dėl pasitikėjimo Irako susiskaldžiusiame parlamente.

Jis gali pakeisti kadenciją baigiantį premjerą Adelį Abdel Mahdi, atsistatydinusį gruodį dėl masinių mitingų prieš vyriausybę, kurią protestuotojai laikė korumpuota, neveiksnia ir paklusnia galingam kaimynui – Iranui.

Ankstesniam kandidatui nepavyko suformuoti kabineto iki kovo 2 dienos, todėl B. Salehui teko pakartoti procedūrą per mažiau nei 15 dienų.

A. Zurfi šiuo metu priklauso „Nasr“ koalicijai, kuriai vadovauja buvęs premjeras ir buvęs „Dawa“ narys Haideras al Abadi.

Nuo 2003 metais įvykusios JAV vadovaujamos invazijos, per kurią buvo nuverstas S. Husseinas, kabinetai buvo formuojami pagal pasidalijimo valdžia sistemą – taigi, įvairios religinės grupės ir partijos nuolat ginčijosi dėl kandidatūrų.

Vienas aukšto rango šaltinis vyriausybėje naujienų agentūrai AFP sakė, kad politinės jėgos keletą dienų intensyviai diskutavo dėl kandidatų, ieškodamos „nekonfliktiško“ veikėjo, galinčio išlaikyti esamą padėtį.

A. Zurfi buvo paskirtas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Irake buvo apšaudyta raketomis viena iš karinių bazių, kur dislokuota užsienio karių.

Dvi raketos antradienį paryčiais smogė Besmajos bazei, esančiai maždaug už 60 km į pietus nuo Bagdado, pranešė irakiečių kariuomenė, JAV vadovaujama koalicija ir NATO; visos jos turi dislokavusios ten savo pajėgų.

Irako kariškiai neužsiminė apie aukas, o vienas NATO atstovas spaudai AFP pareiškė, jog per ataką nė vienas iš Aljanso karių nenukentėjo.