„Nors rinkimų apylinkės bus uždarytos rytoj, valstijos sekretorius Frankas LaRose‘as per teismus ieškos būdo, kaip išplėsti balsavimo galimybes, kad kiekvienam rinkėjui, kuris nori balsuoti, būtų suteikta tokia galimybė“, – pirmadienį tviteryje rašė gubernatorius Mike‘as DeWine‘as.

Ohajas kartu su Florida, Ilinojumi ir Arizona yra keturios valstijos, kuriose antradienį rengiami pirminiai rinkimai, juose dalyvauja lyderiaujantis demokratų kandidatas Joe Bidenas ir jo kairiųjų pažiūrų konkurentas Bernie Sandersas.

Ohajo neatidėliotini veiksmai yra iki šiol aiškiausias pavyzdys, kaip pandemija paveikė JAV politinį pasaulį ir sukėlė precedento neturinčią sumaištį rinkimų metais.

M. DeWine‘as, atkreipdamas dėmesį į sparčiai augančią koronaviruso krizę, dėl kurios Jungtinėse Valstijose jau mirė apie 70 žmonių, pirmadienį pareiškė atidedantis pirminius rinkimus ir teigė, kad, siekiant užtikrinti rinkimų atidėjimą, buvo pateiktas prašymas teismui.


Ohajo teismui atmetus prašymą, M. DeWine‘as ir jo administracija pareiškė prieštaravimą ir nurodė balsavimą sustabdyti.

Rinkimų organizavimas dabartinėmis sąlygomis „priverstų darbuotojus ir rinkėjus atsidurti nepriimtinoje rizikoje užsikrėsti koronavirusu“, teigė gubernatorius.

Sprendimas buvo priimtas, praėjus vos aštuonioms valandoms iki balsavimo pradžios visoje pramoninėje Vidurio vakarų valstijoje.

Pareigūnai teigė, kad visi balsavimo biuleteniai, jau pateikti paštu arba per išankstinį balsavimą, bus skaičiuojami, nepriklausomai nuo to, ar bus pakeista rinkimų diena.

Trys kitos antradienį balsuosiančios valstijos – Arizona, Florida ir Ilinojus – pirminius rinkimus rengs kaip planuota.

Luiziana balandžio 4 d. balsavimą nukėlė į birželio 20 d., o Džordžija savo kovo 24 d. pirminius rinkimus atidėjo beveik dviem mėnesiams.

Po Ohajo raginimo kaimyninis Kentukis penkioms savaitėmis atidėjo balsavimą dėl koronaviruso baimės.

„Tai precedento neturintys laikai“, – tviteryje teigė Kentukio valstijos sekretorius Michaelas Adamsas.

Respublikonas M. Adamsas tvirtino, kad jis ir demokratų gubernatorius Andy‘is Beshearas „sutiko atidėti pirminius rinkimus“ iki birželio 23 d.