B. Johnsonas perspėjo, kad nesiėmus drastiškų veiksmų, truksiančių mažiausiai kelis mėnesius, ligos atvejų skaičius kas penkias ar šešias dienas gali išaugti dvigubai. Premjero teigimu, būtina atšaukti visus masinius susibūrimus, esant galimybei, dirbti iš namų. Jungtinės Karalystės iždo kancleris Rishi Sunakas rengia planus, kaip padėti viruso sukeltos krizės alinamiems verslams.

„Dabar atėjo metas visiems atsisakyti nebūtino kontakto su kitais žmonėmis, atsisakyti visų nebūtinų išvykų. Jeigu tik gali, žmonės privalo dirbti iš namų. Būtina vengti alinių, klubų, teatrų ir kitų pramogų vietų“, – viruso aukų skaičiui išaugus iki 55, sako kardinaliai nuomonę pakeitęs B. Johnsonas.

Pirmadienį Londone B. Johnsono pasakyta dramatiška kalba sulaukė nemažai kritikos, jog jo pastangos stoti į rimtą kovą su virusu smarkiai pavėluotos.

Kovo 16 dieną „Imperial College London“ specialistai, patarinėjantys šalies valdžiai viruso krizės suvaldymo klausimais, pateikė modelį, kuriame teigiama, kad nuo COVID-19 Jungtinėje Karalystėje gali mirti 250 tūkst. žmonių, jeigu valdžia nesiims griežtų socialinio kontakto ribojimo priemonių. Kol nebus sukurta vakcina, tik tokie ribojimai gali sumažinti aukų skaičių.


„Šiuo metu vienintelė veiksminga kovos su virusu strategija“ yra „epidemijos suvaldymas“, o tai žingsnis, neabejotinai turėsiantis rimtų socialinių ir ekonominių padarinių, teigia ekspertai.

B. Johnsonas ir jo vyriausybės ministrai sako besivadovaujantys geriausių ekspertų patarimais, tačiau daug ekspertų ir politikų norėjo, kad valdžia tokių veiksmų būtų ėmusis greičiau, ir kaltina valdžią žaidžiant su žmonių gyvybėmis. Nepaisydamas raginimų stabdyti ugdymo procesą, B. Johnsonas ir toliau tvirtina, kad pamokos ir paskaitos vyks.

Pareigūnai sutinka, kad socialinio atstumo priemonių paketas taps tikru išbandymu visuomenei, tačiau akcentuoja, kad kitos išeities paprasčiausiai nėra. Valdžia visomis išgalėmis stengiasi apsaugoti šalies sveikatos apsaugos sistemą nuo perkrovos. Remiantis oficialiais skaičiavimais, tikėtino blogiausio scenarijaus atveju Jungtinėje Karalystėje ligoninėse gali atsidurti iki 8 mln. žmonių.

Borisas Johnsonas

Griežtos priemonės


Štai kokie pagrindiniai naujo B. Johnsono siūlomo plano akcentai:

*Jeigu vienas šeimos narys pajunta simptomų – vargina kosulys, karščiuoja arba ir tai, ir tai – namuose mažiausiai 14 dienų privalo pasilikti visa šeima;

*Jeigu įtariamas koronavirusas, asmuo privalo likti namuose ir laukti pagalbos;

*Simptomus jaučiantys ir vien gyvenantys asmenys privalo izoliuotis 7 dienoms;

*Didžiausios rizikos grupei priklausantys asmenys privalo nuo kontaktų su kitai žmonėmis susilaikyti mažiausiai 12 savaičių;

*Didžiausia rizika – Londone, miesto gyventojai privalo vengti kontakto;

*Naujos priemonės, įskaitant ugdymo proceso nutraukimo galimybę, bus svarstomos artimiausiu metu.

B. Johnsono teigimu, ypatingai vengti kontakto su kitais žmonėmis turi besilaukiančios moterys, vyresni nei 70 metų gyventojai ir tie, kuriems rizika didėja dėl lėtinių ligų. Tokių griežtų nurodymų laikytis „teks mažiausiai kelias savaites ar mėnesius“, o gal net ir ilgiau, nes tik taip pavyks sumažinti mirtingumą, žurnalistams sakė vyriausias šalies medicinos pareigūnas Chrisas Whitty ir pridūrė: žmonės privalo suvokti, kad kova su koronavirusu bus „tikras maratonas“.

Išbandymas verslui


Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas teigia suprantantis, kad visos šios priemonės „bus didžiulis iššūkis tiek smulkiam, tiek stambiam verslui“ ir pažadėjo, kad valdžia padarys viską, kad bendrovėms būtų užtikrintas reikiamas likvidumas, įskaitant ir lankstesnius mokesčių sistemos sprendimus. Daugiau informacijos šiuo klausimu iždo kancleris pateiks kovo 17 dieną.

B. Johnsono teigimu, „akivaizdu, kad virusas suduos labai skaudų smūgį“ Jungtinės Karalystės ekonomikai, tačiau „jeigu dirbsime išvien, tai tebus trumpalaikiai nesklandumai“.

Paklaustas, o kaip dėl pasaulinio ekonomikos skatinimo, B. Johnsonas atsakė, kad Didžiojo septyneto lyderiai sutinka, kad rinkoms reikia užtikrinti likvidumą: „Jeigu dirbsime visi kartu, manau, kad pasaulinės rinkos supras, kad dirbame tos pačios fiskalinės sistemos rėmuose“.