Vyriausybės komunikacijos tarnyba šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė, informuoja rus.delfi.ee.

„Yra daug pasiūlymų, tačiau šio negaliu patvirtinti“, – sakė Komunikacijos tarnybos vadovas.

Visgi Estijos socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas vėliau patvirtino, kad svarstymai dėl alkoholio pardavimo ribojimų vyksta, tačiau joks sprendimas nepriimtas.

Pranešama, kad po šių žinių kai kuriose Estijos parduotuvėse suaktyvėjo prekyba alkoholiniais gėrimais.

Draudimas prekiauti alkoholiu turėtų padėti palaikyti viešąją tvarką koronaviruso sukeltos krizės metu. Toks draudimas taip pat palengvintų policijos pareigūnų ir greitosios medicinos pagalbos personalo darbą, nes jie turi reaguoti ne tik į koronaviruso atvejus, bet ir į iškvietimus dėl alkoholio vartojimo.

Užsikrėtusiųjų daugėja

Estijoje iki pirmadienio ryto koronavirusas buvo diagnozuotas 205 žmonėms, tačiau tikrasis infekuotųjų skaičius veikiausiai yra didesnis, pranešė Estijos sveikatos apsaugos valdyba.

Nuo sausio 31 dienos Estijoje iš viso buvo atlikti 1 187 tyrimai dėl koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19.

Atsižvelgiant į viruso plitimą šalies viduje, užkrėstųjų skaičius turėtų būti didesnis, savo pranešime perspėjo Valdyba.

Du užsikrėtę koronavirusu SARS-nCoV-2 asmenys šiuo metu yra gydomi ligoninėje, sakė Sveikatos apsaugos valdybos Skubiosios medicinos pagalbos departamento pareigūnas Martinas Kadai.

„Be abejo, užsikrėtimo atvejų esama daugiau“, – žurnalistams sakė M. Kadai.

Iš dviejų hospitalizuotų asmenų, vienas yra gydomas Pernu ligoninėje, o kitas – Tartu universitetinėje ligoninėje. Abiejų būklė yra stabili; intensyvioji terapija jiems netaikoma.

Visi kito asmenys, kuriems yra diagnozuota COVID-19, gydosi namuose.

Pasak specialistų, daugumai susirgusių pacientų pasireiškė tik lengvi simptomai, tad žmonės neretai į juos neatkreipia dėmesio ir nepakankamai saugosi neužkrėsti kitų.

Remiantis dabartine informacija, Estijoje vidutinis sergantysis yra pusamžis žmogus, o užsikrėtimo mastas tarp vyrų ir moterų nesiskiria. Tarp infekuotųjų yra nedaug vaikų ir pagyvenusių žmonių.

Greitosios medicinos pagalbos tarnyba daugiausiai dėmesio skiria žmonėms, turintiems sunkių ligos simptomų.

Šiuo metu Estija stengiasi užkirsti kelią viruso plitimui tarp pažeidžiamų grupių, tokių kaip senjorai ir lėtinėmis ligomis sergantys žmonės. Daug dėmesio skiriama ir gyventojų informavimui apie epidemiją.

Pasak estų pareigūnų, su didžiausia rizika susiduria vyresni nei 60 metų žmonės, todėl jie raginami esant galimybei dirbti nuotoliniu būdu ir vengti susibūrimų bei kontakto su sergančiais žmonėmis, įskaitant vaikus. Pažymima, kad vaikams koronavirusas paprastai pasireiškia lengva forma, tačiau jie kelia didelį užkrėtimo pavojų pagyvenusiems artimiesiems.

Pirmadienį šalyje pradėjo veikti nemokama pagalbos linija, kur žmonės gali gauti atsakymus į daugumą klausimų, susijusių su koronavirusu.

Estijos vyriausybė taip pat paneigė gandus, jog kai kuriuose šalies regionuose ruošiamasi visiškai blokuoti susisiekimą, bet pripažino, kad kai kurie suvaržymai yra svarstomi.

Viešasis transportas Taline laikinai bus nemokamas

Koronavirusinės infekcijos plitimo akivaizdoje Talino meras Michailas Kelvartas paskelbė viešąjį transportą mieste laikinai nemokamu.

Talino merijos pranešime spaudai pažymima, jog tokiu sprendimu siekiama sumažinti žmonių artimus kontaktus – perkant bilietus iš vairuotojų ar kontrolieriams tikrinant keleivius.

Estijos sostinės valdžia ragina miesto gyventojus gerai apsvarstyti kelionių poreikius, aktyviau naudotis nuosavomis transporto priemones, problemas pagal galimybes spręsti elektroninio ryšio priemonėmis.

Viešojo transporto tvarkaraščių apkarpyti neketinama, kad nesusikauptų daug keleivių stotelėse ir pernelyg daug – autobusuose.

„Siekiame užtikrinti visų gyvybiškai svarbių paslaugų teikimą – žmonėms tenka vykti į darbą, nes ne visi gali dirbti nuotoliniu būdu. Todėl viešasis transportas veiks pagal įprastą grafiką. Bet mes stebime situaciją ir esame pasirengę nedelsdami reaguoti, jei ji keistųsi iš esmės“, – pabrėžė Talino meras.