Per tą patį laikotarpį mirčių skaičius padidėjo iki 297, pranešė Ispanijos nepaprastųjų padėčių koordinatorius Fernando Simonas.

Vis dėlto naujų užsikrėtimo atvejų buvo mažiau nei savaitgalį – nuo šeštadienio iki sekmadienio užregistruota 2 tūkst. koronaviruso atvejų.

Europos Sąjungos lyderiai antradienį dalyvaus skubioje vaizdo konferencijoje, siekdami suderinti atsaką į koronaviruso protrūkį žemyne.

„Svarbu sustabdyti viruso plitimą, aprūpinti pakankama medicinine įranga, skatinti tyrimus ir sušvelninti poveikį ekonomikoms“, – sakė Europos Vadovų Tarybos vadovas Charles'is Michelis.

27 ES valstybių narių vadovai Ch. Michelio iniciatyva dalyvaus vaizdo konferencijoje diena po to, kai Didysis septynetas (G-7) nuotoliniu būdu surengs panašią neeilinę aukščiausio lygio konferenciją.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dabar laiko Europą naujuoju koronaviruso protrūkio epicentru, o Briuselis mėgina koordinuoti ES atsaką.

Nepaisant Bendrijos vadovų raginimų laikytis bendros strategijos, kelios valstybės narės vienašališkai ėmėsi uždarinėti savo sienas arba įvedinėti griežtesnę kontrolę pasienyje.

Euro zonos finansų ministrai taip pat turi vėliau surengti derybas nuotoliniu būdu, šalims ruošiant finansinį paketą ekonomikoms stabilizuoti.

Prieš paskelbiant apie antradienio pasitarimą, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad aptarė šį klausimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen bei Ch. Micheliu.

„Dirbame su europiečiais“, – parašė E. Macronas socialiniame tinkle „Twitter“. Jo manymu „artimiausiomis valandomis“ bus priimta „rimtų sprendimų“.

Vėliau pirmadienį ES pareigūnai turėtų paskelbti apie priemones, kaip bus koordinuojami judėjimo apribojimai.

Macronas svarsto priimti papildomų kovos su koronavirusu priemonių


Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienio vakarą kreipsis į susirūpinusią Prancūzijos visuomenę aptarti koronaviruso protrūkį, dėl kurio Prancūzijoje jau buvo uždarytos mokyklos, kavinės ir restoranai, pranešė prezidentūra.

E. Macronas dalyvaus susitikime su Prancūzijos premjeru, aukšto rango karinių reikalų patarėju, žvalgybos koordinatoriumi bei sveikatos, vidaus reikalų ir užsienio reikalų ministrais, kurio metu kalbėsis apie kylančią sveikatos krizę. Po susitikimo 20 val. (21 val. Lietuvos laiku) televizija transliuos prezidento kreipimąsi į šalies gyventojus.

Susitikimo metu pareigūnai turėtų nuspręsti dėl papildomų priemonių koronaviruso plitimui riboti. Prancūzijoje jau patvirtinta daugiau nei 5 000 užsikrėtimo COVID-19 virusu atveju ir 127 mirtys. Sekmadienį pranešta, kad per parą buvo nustatyti 900 naujų užsikrėtimo atvejų, šimtai pacientų yra sunkios būklės.

Prezidentūra paneigė plačiai paplitusius gandus apie komendanto valandą ir visišką izoliaciją namuose, nors šių priemonių jau ėmėsi kaimyninės Ispanija ir Italija.

Pirmadienį E. Macronas su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen, Vokietijos kanclere Angela Merkel bei Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu aptars galimo išorinių ES Šengeno zonos sienų stiprinimo klausimą.

Pirmadienio popietę jis taip pat dalyvaus dėl koronaviruso rengiamoje vaizdo konferencijoje su kitais didžiojo septyneto šalių lyderiais.