„Mums svarbiausia – ekonomika. Deja, visi tie judesiai dėl koronaviruso labai smarkiai atsiliepė ekonomikai. Prieita iki to, kad mūsų brangioji Rusija uždarė sieną su Baltarusija“, - sakė prezidentas, kurio žodžius cituoja naujienų agentūra „BelTA“.

Anot A. Lukašenkos, Baltarusijoje padėtis gana rami, o štai „Rusija tiesiog liepsnoja nuo koronaviruso“. „Tad kas nuo ko turi užsidaryti? Retorinis klausimas“, - pridūrė prezidentas.

Oficialiais duomenimis, Rusijoje nustatyti 63 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, Baltarusijoje – 36.

Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas pirmadienį pranešė, kad dėl koronaviruso plitimo priimtas sprendimas uždaryti sieną su Baltarusija žmonių judėjimui.

„Mes nuosekliai, priklausomai nuo pandemijos plitimo, uždarome savo sienas. Pirmiausia uždarėme sienas su Kinija ir kitomis Azijos šalimis, kurios pirmosios susidūrė su šia grėsme. Apribojome aviacijos susisiekimą su Europos Sąjungos šalimis, kai virusas ėmė plisti ir ten, sustabdėme užsieniečių įvažiavimą per sienas su Lenkija ir Norvegija, nutraukėme geležinkelio susisiekimą su Latvija, Moldova, Ukraina. Mes taip pat priėmėme sprendimą uždaryti sieną su Baltarusija žmonių judėjimui, ėmėmės kai kurių kitų prevencijos priemonių“, - pareiškė Rusijos vyriausybės vadovas per pasitarimą su vicepremjerais.

Baltarusijos URM atstovas spaudai Anatolijus Glazas žurnalistams pranešė, kad žinyba nagrinėja informaciją apie Rusijos sprendimą uždaryti sieną su Baltarusija.

Rusijoje, oficialiais duomenimis, iki šiol nustatyta šiek tiek daugiau kaip 60 koronaviruso atvejų. Tačiau daugelis ekspertų mano, kad tikrasis skaičius milžiniškoj šalyje dėl nepakankamai atliekamų testų yra daug didesnis. Rusija jau sausio pabaigoje uždarė sieną su kaimynine Kinija ir smarkiai apribojo skrydžius, be kita ko, į ES. Universitetai ir mokyklos šalies mastu nėra uždarytos. Tačiau tėvams, pavyzdžiui, Maskvoje leista pasirinkti, ar leisti vaikus į mokyklą, ar palikti juos namuose. Masiniai renginiai atšaukti arba apriboti iki nedidelio dalyvių skaičiaus.

Rusijos vyriausybė koronaviruso krizės akivaizdoje šalies ekonomikai paremti skirs milijardus. Kol kas yra 300 mlrd. rublių (3,6 mlrd. eurų) rezervas, kuris galės būti tam panaudotas, pirmadienį Krizės štabo posėdyje sakė ministras pirmininkas Michailas Mišustinas. Šiomis lėšomis esą bus apsaugota „pramonė ir piliečiai“. Parama dabartiniu metu numatyta visų pirma turizmo sektoriui ir oro transportui. Mažos ir vidutinės įmonės lengviau gaus kreditus ir subsidijas.

Rusijoje kovo pradžioje ekonominė padėtis smarkiai pablogėjo dėl naftos kainų kritimo. Rublio vertė tada euro ir dolerio atžvilgiu smarkiai krito. Rusijos finansų ministras Antonijus Siluanovas savaitgalį pabrėžė, kad koronavirusas Rusijos ekonomikai pakenks labiau nei krintančios naftos kainos.

Naujojo koronaviruso Covid-19 sukelto susirgimo protrūkis buvo užfiksuotas praėjusių metų gruodžio pabaigoje Kinijos Uhano mieste, kuriame gyvena 12 milijonų žmonių. Pasaulio sveikatos organizacija kovo 11 d. pripažino jį pandemija. Be Kinijos, infekuotųjų rasta daugiau kaip 120-yje šalių.

Pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 153 tūkstančius, daugiau kaip 5,7 tūkstančiai žmonių mirė.