„Atvejų skaičius padvigubėja kas tris dienas“, – „France Inter“ radijo transliacijos metu sakė Jerome Salomonas.

„Norėčiau, kad mūsų piliečiai suvoktų, jog yra sergančių žmonių, kurie gydomi intensyvios terapijos skyriuje, ir kad jie skaičiuojami šimtais“, – tvirtino jis.

Remiantis naujausiais sekmadienį paskelbtais duomenimis, Prancūzijoje patvirtinta 5 423 užsikrėtimų koronavirusu atvejų, mirė 127 žmonės.

Per pastarąją parą užsikrėtimo atvejų padaugėjo maždaug 900, mirė 36 žmonės. Daugiau nei 400 asmenų paguldyti į ligoninę ir yra sunkios būklės.

„Nerimą kelia tai, kad virusui greitai plintant ligoninėse gali nebeužtekti vietų, to norėtųsi išvengti“, – sakė J. Salomonas. Jis tvirtino, kad labiausiai paveiktos teritorijos yra netoli Vokietijos esantis Elzaso regionas ir Paryžius.

„Štai kodėl privalome lėtinti protrūkį, – teigė sveikatos apsaugos tarnybos vadovas. – Kiekvienas Prancūzijos gyventojas kasdien privalo savęs paklausti: kaip trečdaliu ar ketvirtadaliu galiu sumažinti sutinkamų žmonių skaičių? Likite namie, tai paprasta“.

Conte perspėja dėl „rizikingiausių savaičių“


Italijos premjeras Giuseppe Conte įspėjo, kad jo šalies laukia „rizikingiausios savaitės“ ir paragino Europą imtis koordinuotų veiksmų dėl koronaviruso pandemijos.

„Būtina Europos koordinacija dėl sveikatos apsaugos ir ekonomikos priemonių“, – laikraščiui „Corriere della Sera“ prieš planuojamą Didžiojo septyneto (G7) šalių lyderių vaizdo konferenciją sakė G. Conte.

„Pats laikas drąsiems sprendimams, Italija gali reikšmingai prie jų prisidėti kaip šalis, kuri pati pirmoji Europoje patyrė tokį platų viruso paplitimą“, – teigė jis.

Italija buvo pirma ES valstybė narė, kuri uždarė mokyklas ir beveik visas įmones bei įstaigas, taip bandydama sulėtinti koronaviruso COVID-19 pandemiją, šioje šalyje pareikalavusią jau 1 809 žmonių gyvybių.

Italijoje mirčių skaičius sudaro daugiau nei pusę visų už Kinijos ribų užfiksuotų mirčių nuo koronaviruso skaičiaus.

G. Conte tvirtino, kad „nereikia naujų draudimų“, tačiau paragino italus likti namuose ir išeiti tik po vieną.

„Mokslininkai mums sako, kad piko dar nepasiekėme. Šios savaitės bus rizikingiausios, todėl turime būti itin atsargūs“, – teigė G. Conte.

Italijos sveikatos apsaugos sistema šiuo metu susiduria su dviem problemomis.

Pasaulinio lygio ligoninėse turtingoje Italijos šiaurėje, kur ir yra koronaviruso protrūkio židiniai, jau trūksta lovų ir medikų. Tuo tarpu skurdesni Italijos pietūs, baiminasi G. Conte, gali nepakelti didelio COVID-19 protrūkio naštos. Iki šiol pietiniams Italijos regionams pavyko išvengti didelio koronaviruso protrūkio.

„Nebegalime sau leisti klysti. Tokie dalykai, kaip išvažiavimas iš Milano savaitgalį ir šeimos Italijos pietuose aplankymas turi nedelsiant baigtis“, – perspėjo premjeras.

„Koronavirusas yra didžiausias pastarųjų dešimtmečių iššūkis“, – pareiškė G. Conte.